Hoitoinnovaatiot – uusi vientituote ja kehittämisen työkalu?

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) selvitettiin tutkimustyön merkitystä hoidon kehittymiseen. Professori Pekka Karman HUS:n aluetta koskevassa selvityksessä nousi esiin useita tutkimusalueita, joilla oli merkittävä vaikutus hoitokäytäntöjen muuttumiseen.

Vientituotteeksi kelpaisi vaikkapa HUS:in aivoinfarktin liuotushoito. Sairaanhoitopiirissä tutkitut lääkeaineet johtivat hoitoketjun muutokseen, joka on saanut kotimaista ja kansainvälistä tunnustusta. Yli viidentoista vuoden ajan yhteistyössä kehitetty hoitomalli takaa potilaalle maailman nopeimman hoidon. Paljon puhutun koulutusviennin rinnalla terveydenhuollon hoitoinnovaatiot voisivat olla merkittävä vientituote.

Toinen oivallinen vientituote olisivat ns. astmaohjelman opit. Ohjelman keskeisin anti oli astmapotilaiden elämän helpottuminen. Taudin ymmärrettiin olevan tulehdussairaus. Sitä tukevan lääkehoidon kehitys ja systemaattinen hoitomenetelmien kehittämishanke ovat yhdessä johtaneet hoitotulosten merkittävään paranemiseen. Lopputuloksena astman yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset ovat vähentyneet ja terveydenhuollon paine on laskenut. Tämä kaikki tapahtui samaan aikaan sairaiden määrän kasvaessa huomattavasti.