Näkökulma 12-2015

Näkökulma 12-2015 muistuttaa lääketeollisuuden mahdollisuuksista tuoda Suomeen talouskasvua ja uusia työpaikkoja.

Lääketeollisuus voi tuoda Suomeen kasvua ja työpaikkoja

Kun julkinen keskustelu on täynnä huolta taloustilanteesta ja säästöistä, Lääketeollisuus ry haluaa muistuttaa terveysalan positiivisesta vireestä ja sen tuomista mahdollisuuksista talouskasvuun ja uusiin työpaikkoihin.

Lääketeollisuuden vienti kasvoi alkuvuoden aikana yli 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ja alalla on julkistettu viime aikoina useita esimerkiksi biopankkeihin ja erilaisiin tutkimushankkeisiin liittyviä investointeja.

Tutkimushankkeilla uusia työpaikkoja

Tänä syksynä Suomessa käynnistyy psykoosisairauksien periytyvyyttä selvittävä laaja kansainvälinen tutkimus, jota johtaa Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sekä yliopistollisten keskussairaaloiden kanssa. Tutkimus on saanut 10 miljoonan dollarin ulkomaisen rahoituksen ja se työllistää kymmeniä tutkijoita Suomessa.

Lääketeollisuus investoi Suomessa vuosittain tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin 200 miljoonaa euroa. Arviomme mukaan näitä investointeja on mahdollista lisätä 200–300 miljoonalla eurolla eli vähintäänkin kaksinkertaistaa. Se merkitsisi satoja uusia työpaikkoja.

Hyppy investointien tasossa edellyttää sitä, että edellisen hallituksen hyväksymän Terveysalan kasvustrategian toimenpiteet toteutetaan.

Lääketeollisuus ry odottaa hallitukselta syyskuun toimenpidesuunnitelmassa täsmennyksiä toimenpiteistä terveysalan yritystoiminnan eli lääketeollisuuden ja terveysteknologiateollisuuden  kasvumahdollisuuksien parantamiseksi.

”Toivomme, että lääkealaan kohdistuvat säästöt eivät vie lääketeollisuudelta mahdollisuuksia lupaamamme talouskasvun tuomiseen”, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Jussi Merikallio sanoo.