Jäsenyrityksen ääni

Vastuullisuus parantaa bisnestä

Moderni yritys on vastuullinen yritys. Asiakkaat eivät enää tyydy puolivillaisiin lupauksiin hyvistä teoista, vaan oikeasti tarkastavat yrityksen nettisivut ja jopa vastuullisuusraportit, jos herää epäilys yrityksen perimmäisistä tavoitteista. Miten on terveyden parissa?

Kansainvälinen lääketeollisuus on jo kauan aikaa koonnut ja julkistanut dataa oman toiminnan kehittämisestä, sen ympäristövaikutuksista ja globaalien terveysuhkien torjumisesta. Yhteistyö päättäjien kanssa on peruskauraa teollisuudelle, joka on hyvin riippuvainen lainsäätäjien ja viranomaisten päätöksistä. Silti jopa itse koemme, että maineessamme olisi parantamisen varaa.

Yrityksen tulee ymmärtää, mitä yhteiskunta siltä vaatii ja millä edellytyksillä sen annetaan toimia. Terveys on kovin henkilökohtainen asia, jota rahoitetaan julkisin varoin. Ei ole samantekevää, miten tuo terveys syntyy ja paljonko se yhteiskunnalle maksaa. Bisneksen taas pitää olla kannattavaa myös tulevaisuudessa, eikä se onnistu ilman sidosryhmien hyväksyntää.

Edes päättäjät eivät ole sitä mieltä, etteikö yrityksen perimmäinen tavoite olisi tehdä taloudellista voittoa. Yrityksen on pakko olla kannattava - siis menot pienemmät kuin tulot - jotta sillä on varaa maksaa palkat ja investoida tulevaisuuteen. Näin on myös terveydenhuollon alan yrityksissä. Miksi julkinen keskustelu sitten kiertää kehää voiton tavoittelun kyseenalaistamisen ympärillä?

Jos yritys uusien lääkkeiden markkinoille tuomisen lisäksi säännöllisesti tekee läpinäkyvää yhteistyötä lääkäreiden, potilasjärjestöjen ja muiden sidosryhmien kanssa, vie lääkkeitään omakustannehintaan kolmansiin maihin ja pienentää hiilijalanjälkeään tuotannossa vuosi toisensa perään, ei kai se kauhean iso roisto voi olla?

Lääke- ja terveysalalla toimivat yritykset tunnistavat kyllä, ettei häikäilemättömyys kuulu tähän toimintaan – mutta siitä pitää kertoa nykyistä aktiivisemmin. Jos päättäjä ei tiedä, miten vastuullisuus yrityksessä toteutuu, on turha odottaa positiivista suhtautumista.

Jos valinnanvapauslakiehdotus hyväksytään, se kertoo yhden tarinan yritysvastuun vaatimuksista tämän päivän Suomessa, tosin vain sosiaali- ja terveyspalveluja tuottavien yritysten osalta. Lääketeollisuus on jo pitkällä vastuullisuudessa: nyt ei tarvitse kuin kertoa siitä – mitä selvemmin, sen kannattavampaa.

Susanna Korpivaara

External Affairs Director & Therapy Area Lead (Vaccines), GSK

Blogikirjoitus perustuu kirjoittajan yritysvastuun alueelta tehtyyn MBA-lopputyöhön (Henley Business School).

Käyttäjän Susanna Korpivaara - GlaxoSmithKline Oy kuva