Apteekkiala ja Lääketeollisuus kannattavat yhteistyön avoimuutta

Apteekkialan toimijoita edustavat Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys suosittelevat jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa lääketeollisuuden kanssa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.

Lääkeyritykset julkistavat vuosittain tiedot terveydenhuollon ammattilaisista ja organisaatioista, joiden kanssa ovat tehneet taloudellista yhteistyötä esimerkiksi koulutuksen muodossa. Lääkeyritykset julkaisevat verkkosivuillaan vuosittaisen raportin, josta käyvät ilmi yhteistyön taloudelliset tiedot eli terveydenhuoltoalan ammattilaisille maksetut palkkiot, yhteistyökumppaneiden nimet sekä organisaatiot, joissa he työskentelevät.

Yhteistyön julkistaminen ulottuu toimintamallina koko Euroopan alueelle ja velvoittaa kaikkia Euroopan lääketeollisuusliittojen kattojärjestön EFPIAN:n jäseniä - Suomessa Lääketeollisuus ry:n jäsenyrityksiä.

”Yhteistyö lääkeyritysten kanssa on välttämätöntä, sillä esimerkiksi uusiin lääkkeisiin liittyvää syvällistä tietoa ei ole muilla kuin lääkkeen kehittäneellä yrityksellä itsellään. On tärkeää, että yhteistyö on kaikin puolin läpinäkyvää, ja että apteekin asiakas voi aina luottaa apteekin puolueettomuuteen ja riippumattomuuteen”, sanoo Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen.

Lääkeyritysten ja terveydenhoitoalan ammattilaisten välinen yhteistyö hyödyttää potilaita, terveydenhuoltojärjestelmää ja yhteiskuntaa. Yhteistyöstä syntyy väistämättä sidonnaisuuksia, jotka ovat myös taloudellisia.

”Tehdystä työstä on perusteltua maksaa alansa asiantuntijalle kohtuullinen korvaus. Tietojen julkistaminen tuo yhteistyön läpinäkyväksi ja vastaamaan nykyajan odotuksia toiminnan avoimuudesta”, sanoo Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja Sanna Lauslahti.

Lisätietoa:

Toimitusjohtaja Merja Hirvonen, Apteekkariliitto, puh: 040 588 0841

Toimitusjohtaja Sanna Lauslahti, Lääketeollisuus ry, puh: 050 512 2380

www.laaketeollisuus.fi/julkistaminen

Lyhyesti
Lääkeyritykset julkistavat vuosittain tiedot terveydenhuollon ammattilaisista ja organisaatioista, joiden kanssa ovat tehneet taloudellista yhteistyötä esimerkiksi koulutuksen muodossa.
Apteekkialan toimijoita edustavat Apteekkariliitto, Farmasialiitto ja Proviisoriyhdistys suosittelevat jäsenilleen, että nämä antaisivat suostumuksensa lääketeollisuuden kanssa tekemänsä yhteistyön julkistamiseen.
Myös Lääkäriliitto suosittelee omille jäsenilleen suostumuksen antamista.
16.4.2015