Kliinisen tutkimuksen päivä 20.5.2015 - Lääketutkimukset pelastavat ihmishenkiä

Lääketeollisuus ry haluaa muistuttaa kansainvälisenä kliinisen tutkimuksen päivänä 20.5.2015, että lääketutkimukset pelastavat vuosittain useiden suomalaisten elämän. Kliinisissä lääketutkimuksissa esimerkiksi syöpää sairastava potilas saa käyttöönsä lääketieteen uusimpiin innovaatioihin pohjautuvan lääkkeen, jolla voi olla merkittävä vaikutus potilaan ennusteeseen – viime kädessä elämän jatkumiseen.

Melanoomaa sairastava helsinkiläinen Juho Juutilainen, 45, on parhaillaan mukana uuden syöpälääkkeen tehoa testaavassa tutkimuksessa. Kun tutkimus käynnistyi runsaat kaksi vuotta sitten HYKS:n syöpäklinikalla, Juutilaisen syöpä oli levinnyt, ja hänen ennusteensa oli huono.

”Olin valmistautunut siihen, että minulla on noin puoli vuotta elinaikaa jäljellä. Kahden viikon kuluttua tutkimuksen alkamisesta kasvaimeni olivat kutistuneet selvästi, ja kolmessa kuukaudessa suurin osa niistä katosi kokonaan”, hyvinvointiyrittäjänä työskentelevä Juutilainen kertoo.

Juutilainen saa tutkimuslääkettä kahden viikon välein, mutta elää muutoin normaalia elämää, johon kuuluvat työ, perhe ja harrastukset.

”Minun kohdallani voi sanoa, että lääketutkimus on pelastanut henkeni”, hän sanoo.

Potilaiden saamien hyötyjen lisäksi lääketutkimukset parantavat terveydenhuollon hoitokäytäntöjä tuomalla lääketieteen uusimmat saavutukset osaksi lääkäreiden kliinistä työtä ja osaamista.

”Lääketeollisuuden kanssa yhteistyössä tehdyt tutkimukset ovat tarjonneet tutkittaville mahdollisuuden saada vielä tutkimusvaiheessa oleva lääke käyttöön jo vuosia ennen kuin se muuten olisi mahdollista. Lisäksi tutkijalääkärit saavat arvokasta kokemusta lääkkeiden käytöstä ennen niiden mahdollista tuloa markkinoille”, sanoo Meilahden sairaalassa gastroenterologian ylilääkärinä työskentelevä professori Martti Färkkilä.

Kliinisen tutkimuksen päivää vietetään James Lindin 20.5.1747 tekemän ensimmäisen kliinisen tutkimuksen kunniaksi. Tutkimuksen avulla selvisi, että merimiehiä vaivannutta keripukkia voi ehkäistä tarjoamalla heille sitrushedelmiä.

Katso Juho Juutilaisen haastattelu täältä.

Lisätietoa Suomessa tehtävästä lääketutkimuksesta:

www.laaketutkimukset.fi

http://www.laaketeollisuus.fi/laakkeet/laaketutkimus-ja-tuotekehitys

Erityisasiantuntija Mia Bengtström, Lääketeollisuus ry, puh: 040 544 5858

Viestintäjohtaja Tuomas Nurmela, Lääketeollisuus ry, puh: 040 542 0009

19.5.2015