Lääketeollisuus ry: Rinnakkaistuonnin suosiminen vaarantaa lääkkeiden saatavuuden

Lääkevarmennusjärjestelmä

Osana eduskunnan hyväksymää 134 miljoonan euron lääkesäästöpakettia tuli hyväksytyksi muutos, jonka myötä myös rinnakkaistuontilääkkeet eli Suomea halvemman hintatason maista tuodut lääkkeet käynnistävät hintakilpailun lääkkeiden viitehintajärjestelmässä.

Rinnakkaistuojat hankkivat lääke-eriä Suomea halvemman hintatason maista, pakkaavat ne suomenkielisiin pakkauksiin ja tuovat Suomen lääkemarkkinoille.

Rinnakkaistuontia suosiva menettely aiheuttaa todennäköisesti katkoksia lääkkeiden saatavuuteen. Rinnakkaistuojat ostavat lääke-eriä Euroopan markkinoilta eri maiden markkinatilanteista riippuen, eivätkä ne pysty takaamaan lääkkeiden saantia Suomeen kuin erä kerrallaan. Rinnakkaistuonnin aiheuttama hintakilpailu karkottaa pahimmillaan lääkkeen varsinaisen maahantuojan valmisteen Suomen markkinoilta, mikä jättäisi suomalaiset potilaat pahimmassa tapauksessa kokonaan ilman ko. lääkettä.

Rinnakkaistuojien toiminta perustuu siihen, että lääkkeiden hinnat vaihtelevat maittain, mikä puolestaan johtuu esimerkiksi erilaisista terveydenhuoltojärjestelmistä. Lääkkeiden rinnakkaistuojat eivät omilla investoinneillaan tue suomalaisen yhteiskunnan hyvinvointia.

Lääketeollisuus ry kannattaa lääkkeiden hintakilpailua sen jälkeen, kun lääkkeen patentti on umpeutunut. Rinnakkaistuonnissa kyse ei ole rinnakkaislääkkeiden tuomasta hintakilpailusta vaan menettelystä, jossa eri maahantuojien tuoma sama lääke kilpailee itseään vastaan samalla, kun se on vielä suomalaisten viranomaisten hintasääntelyn piirissä.   

Lääketeollisuus ry on huolissaan tilanteesta ja seuraa tarkasti muutoksen vaikutuksia lääkkeiden saatavuuteen sekä innovatiivisten lääkeyritysten toimintamahdollisuuksiin Suomessa.

Lisätietoja:

Jussi Merikallio, toimitusjohtaja

Lääketeollisuus ry

puh: 050 667 48

Sirpa Rinta, lääkepoliittinen johtaja

Lääketeollisuus ry

puh: 040 533 0666

 

8.12.2016