Lääketeollisuus ry: Yliopistosairaaloiden tutkimusrahoitus on turvattava

Valtiovarainministeriön budjettiesityksen mukaan yliopistotasoiseen terveyden tutkimukseen myönnettäisiin ensi vuonna 15 miljoonaa euroa, mikä on kuusi miljoonaa euroa vähemmän kuin kuluvana vuonna. Sosiaali- ja terveysministeriö on ehdottanut, että rahoitus säilyisi tämän vuoden tasolla 21 miljoonassa eurossa.   

Lääketeollisuus ry edellyttää, että budjettiriihessä löytyy yliopistosairaaloiden tutkimukseen lisärahoitus paikkaamaan valtiovarainministeriön esittämän säästön. Tutkimusmäärärahat tulee pitää vähintään vuoden 2018 tasolla, mikä sekin on riittämätön taso tutkimusinvestointien kasvun mahdollistamiseen. 

  • Säästölinja on järin ristiriitainen sen kanssa, että Suomi hakee terveysalasta uutta kasvualaa. Säästöt tutkimusrahoituksessa heikentävät myös suomalaisten potilaiden mahdollisuuksia saada uusimmat hoidot käyttöönsä. Lisäksi ne vesittävät Suomen vetovoimaa kliinisessä tutkimuksessa. Perusteita budjettileikkaukselle ei yksinkertaisesti ole, toteaa Lääketeollisuuden toimitusjohtaja Sanna Lauslahti. 

Yliopistotasoista terveydenhuollon tutkimusrahoitusta on leikattu vuosi vuodelta. Suomalainen lääketieteen tutkimus on pitkään ollut maailmalla korkealla arvostettua, mutta jatkuvat säästöt vievät pohjaa hyvin rakennetulta perustalta. Toimintaedellytysten ja maineen heikentyminen heijastuvat myös lääkeyritysten rahoittamiin kliinisiin tutkimuksiin. 

  • Merkittävä osa esimerkiksi suomalaisista syöpäpotilaista saa avun päästessään mukaan tutkimuspotilaaksi kliinisiin lääketutkimuksiin. Jos yliopistotasoinen tutkimusrahoitus turvataan edes nykyisellä tasolla, voidaan varmistaa suomalaisten potilaiden mahdollisuus saada uusia hoitoja. Tämä mahdollisuus on varmistettava jatkossakin, sillä ilman tutkimusta ja päteviä tutkijoita ei ole korkeatasoista lääketiedettä ja hoitoa, vaatii Lauslahti.  

Ilman tutkimusta Suomessa ei ole korkeatasoista lääketieteen koulutusta eikä osaavia terveydenhuollon ammattilaisia. Suomessa koulutettavien, noin 4 500 lääkärin osaaminen varmistetaan sillä, että tutkimus ja koulutus kulkevat käsi kädessä jatkossakin. Lääketieteen parhaimmat ammattilaiset hakeutuvat paikkoihin, joissa voi tehdä myös tutkimusta. Mahdollisuus tutkimukseen on edellytys sille, että huippuasiantuntijat myös pysyvät terveydenhuollon palveluksessa. 

  • Jokainen lääketieteen tutkimukseen sijoitettu euro tuottaa niin parempaa terveyttä kuin uutta kasvua korkean osaamisen työpaikkoineen. Terveystoimiala voi toimia Suomen kasvuveturina, mutta se edellyttää myös yhteiskunnan vahvaa panostusta tutkimusekosysteemiin. Vain tätä kautta varmistetaan, että Suomi on kiinnostava lääketutkimuksen kumppani kansainvälisille yrityksille, toteaa Lauslahti.

Lisätietoa:
toimitusjohtaja Sanna Lauslahti, Lääketeollisuus ry, p. 050 512 2380
viestintä- ja yhteiskuntasuhdepäällikkö Petra Tirkkonen, Lääketeollisuus ry, p. 045 120 4058

22.8.2018