Terveydenhuolto

Hyvä lääkehoito säästää terveydenhuollon kustannuksia

Lääkkeet ovat keskeinen osa terveydenhuoltoa. Ne kuuluvat sairaaloiden, terveyskeskusten ja lääkäriasemien arkeen. Lääkärin määräämät lääkkeet saamme apteekista ja monet vaivat hoituvat myös ilman reseptiä itsehoitolääkkeillä. Rokotteet ehkäisevät ennalta yhä useammalta vakavalta sairaudelta. Toimiva lääkehoito on myös kustannustehokas. 

Kehittyvä lääkehoito on muuttanut monen sairauden hoitokäytäntöjä. Samalla potilaiden hoitoa ovat uudistaneet esimerkiksi diagnostiikan, geeniteknologian tai hoitomenetelmien kehittyminen.

Tilastot tuovat nämä muutokset esiin. Hoitojaksot lyhenevät ja niitä on monissa sairauksissa myös vähemmän. Päiväkirurgia yleistyy. Erikoissairaanhoidon resurssit tehostuvat, kun monien sairauksien hoito on siirtynyt perusterveydenhuoltoon tai avohoitoon.

Lääkehoito on yhteiskunnalle laitoshoitoa edullisempi

Lääkehoidon kehityksen hyödyt jäävät herkästi piiloon, jos keskittyy katsomaan vain lääkekorvausten menoja. Tehokas lääkehoito on saattanut kasvattaa Kelan korvausmenoja, mutta monen sairauden hoidossa yhteiskunta on myös säästänyt kehittyneen lääkehoidon ansiosta.

Muutokset sairauksien hoidossa jatkuvat, kun Sote-uudistusten jälkeen hoito painottuu perusterveydenhuoltoon ja avohoitoon. Muutokset tuovat todennäköisesti yhteiskunnalle säästöjä ja tehokkaampaa erikoissairaanhoitoa, vaikka yksittäiset kuluerät kasvaisivatkin.

Tilastot:

Terveydenhuollon kokonaiskustannukset
Terveydenhuoltomenojen rahoitus
Toimintojen osuus terveydenhuollon kokonaismenoista
Terveydenhuollon kokonaismenojen kehitys
Terveydenhuollon kokonaismenojen osuus bruttokansantuotteesta joissain OECD-maissa