Fimea kertoo eurooppalaisten lääkerikosten heijastuvan myös Suomeen

Lääketurvallisuudesta vastaava virasto Fimea kertoo Euroopassa kuluneiden kuukausien aikana selvitettyjen lääkeväärennöstapausten heijastuvan myös Suomeen. Italiasta ja Romaniasta on päätynyt lääkeväärennöksiä Suomeen rinnakkaistuojien tai -jakelijoiden hankkimina. 

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi perjantaina 17.10., että Italiasta ja Romaniasta on päätynyt lääkeväärennöksiä Suomen lailliseen lääkkeiden jakelukanavaan. Italian tapaus koskee noin sataa lääkevalmistetta. Tämän hetkisten tietojen mukaan Romaniasta Suomeen olisi päätynyt rinnakkaistuontina seitsemää eri lääkevalmistetta yhteensä 245 pakkausta.

Fimean mukaan Italian tapauksen osalta yksittäisiä manipuloiduiksi havaittuja lääkeampulleja lukuun ottamatta ei lääkkeissä epäillä olevan vikaa eikä ole syytä epäillä, että ne olisivat haitallisia käyttäjilleen.

Romaniassa paljastuneen tapauksen selvittely jatkuu. Fimea tiedottaa tapauksista lisää selvitystöiden edetessä.

Lääketeollisuus ja viranomaiset tekevät jatkuvaa työtä lääkeväärennösten estämiseksi

Lääketeollisuus on tehnyt ja tekee työtä lääkeväärennösten estämiseksi Suomessa ja muualla Euroopassa. Suomessa yhteistyötä lääkeväärennösten kitkemiseksi tehdään mm. Tullin, lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

Euroopan unioni pyrkii estämään väärennösten pääsyä lailliseen lääkejakeluketjuun. EU:n uusi direktiivi on tiukentanut muun muassa sääntelyä, joka koskee lääkkeiden vaikuttavien aineiden maahantuontia EU-alueen ulkopuolelta. Lisäksi lääketukkukauppojen tulee varmistaa entistä tarkemmin, että ne hankkivat ja luovuttavat lääkkeitä vain lainmukaisten toimijoiden piirissä.

Lääkepakkausten turvamerkinnät paranevat

Lääkkeen kulkua tullaan seuraamaan jatkossa Euroopan kattavassa järjestelmässä. Käytännössä seurannan ja turvamerkintöjen paraneminen tarkoittaa lääkepakkauksen yksilöivän sarjannumeron ja peukaloinnin estävän mekanismin tulevan pakolliseksi Euroopan laajuisesti.

Vaatimus turvamerkinnöistä koskee pääsääntöisesti kaikkia reseptilääkkeitä. Järjestelmä on tällä hetkellä testausvaiheessa ja toimintamalli otetaan käyttöön vuonna 2018.

Lue Fimean tiedote kokonaisuudessaan.

Lue enemmän lääkeväärennöksistä.

Lyhyesti
Fimea kertoo Suomeen päätyneen väärennettyjä lääkkeitä Italian lisäksi Romaniasta
Lääkeväärennökset on myyty laillisille lääketukkukaupoille väärennetyillä asiakirjoilla.
Lääkkeet ovat päätyneet Suomeen lääkkeiden rinnakkaistuojien tai -jakelijoiden hankkimina.
17.10.2014