Lääkeväärennöksiä torjuva järjestelmä käyttöön kolmen vuoden kuluessa

Lääketeollisuus ry

Lääkeväärennösten torjumiseen tähtäävän Euroopan laajuisen lääkevarmennusjärjestelmän aikataulu täsmentyi tiistaina 9. helmikuuta, kun Euroopan komissio julkaisi lääkeväärennösdirektiiviin liittyvät delegoidut säädökset. 

Parhaillaan rakenteilla olevan lääkevarmennusjärjestelmän on oltava käytössä helmikuussa 2019, kun direktiivin kolmen vuoden käyttöönottoaika päättyy.

Järjestelmän tehtävänä on ehkäistä lääkeväärennösten pääsyä laillisen jakelukanavan eli lääketukkujen, apteekkien ja sairaaloiden kautta lääkkeiden käyttäjille. Tämä tapahtuu lääkkeiden kulkua seuraavan Euroopan laajuisen tietokannan sekä lääkepakkauksiin lisättävän yksilöllisen koodin avulla.  

Tietokannan ja yksilöllisten pakkausmerkintöjen avulla alan toimijat voivat varmistaa, että lääkeketjuun pääsee vain laillisia ja asianmukaisen myyntiluvan saaneita lääkevalmisteita.

Lisäksi lääkepakkauksiin on suunnitteilla ominaisuuksia, jotka paljastavat mahdollisen pakkauksen peukaloinnin. Tällaisia ovat esimerkiksi sinetit ja repäisypakkaukset.

Mukana koko lääkeala

Lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisessa ovat mukana kaikki lääkeketjun toimijat lääkkeitä valmistavista yrityksistä tukkureihin ja apteekkeihin. Hankkeen kustannuksista päävastuun kantaa lääketeollisuus.

Lääkeväärennökset muodostavat vakavan terveysriskin lääkkeiden käyttäjille ja kansanterveydelle. Suomessa väärennösten päätyminen lailliseen jakelukanavaan on harvinaista, mutta maailmanlaajuisesti kyse on isosta ongelmasta. Suomeen lääkeväärennöksiä päätyy erityisesti internetin kautta tilattuina ja matkailijoiden tuomina.

Lisätiedot:

Maija Gohlke-Kokkonen, erityisasiantuntija

Lääketeollisuus ry

puh: 040 700 1655

9.2.2016