Sairaalalääke osoittautui väärennökseksi – potilaille ei ole aiheutunut vaaraa

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun laillisesta lääkkeiden jakeluketjusta löytyi Suomessa väärennettyä lääkettä. Väärennökset päätyivät Suomeen rinnakkaisjakelun yhteydessä.

​Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea selvittää parhaillaan epäilyä väärennetystä syöpälääkkeestä. Väärennöksen kohteeksi joutunut Herceptin on rinta- ja mahasyövän hoitoon sairaaloissa käytettävä lääke. Valmisteen maahantuoja on rinnakkaisjakelija Orifarm.

Väärennetyksi epäillyissä valmisteissa on vain pieni määrä vaikuttavaa lääkeainetta. Epäilyttävät erät on asetettu jakelukieltoon.

Lääkkeen alkuperäinen valmistaja Roche Oy myy itsekin Herceptin-lääkevalmistettaan Suomessa, eivätkä väärennösepäilyt koske sen Suomeen tuomia lääke-eriä.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun väärennökseksi epäilty lääke on päässyt Suomessa lailliseen lääkejakeluketjuun. Samoja eriä tutkitaan myös eräissä muissa EU-maissa. Eri maiden viranomaiset toimivat asiassa tiiviissä yhteistyössä, millä on todennäköisesti onnistuttu estämään väärennösten päätyminen potilaille saakka.

Väärennös päätyi Suomeen rinnakkaisjakelun yhteydessä. Rinnakkaisjakelu perustuu EU:n tavaroiden vapaaseen liikkuvuuden periaatteeseen. Rinnakkaisjakelija ostaa alkuperäislääkkeen jostain toisesta halvemman hintatason EU-maasta, pakkaa sen uudelleen suomalaisiin pakkauksiin ja myy valmistetta Suomessa. Suomessa rinnakkaisjakelu on vähäistä, koska lääkkeiden alhainen tukkuhintataso ei usein mahdollista tällaista kauppaa.

Lääkkeiden väärentäminen on rikollista toimintaa, joka vaarantaa potilaiden turvallisuuden ja loukkaa myös lääkkeen alkuperäisen valmistajan oikeuksia. EU-tasolla on säädetty toimenpiteistä lääkeväärennösten torjumiseksi v. 2011. Osa sovituista toimista on jo toteutettu.

Eurooppalainen lääketeollisuus on parhaillaan luomassa järjestelmää, jossa jokaisen lääkepakkauksen aitous pystytään varmistamaan lääketukkukaupoissa, apteekeissa ja sairaaloissa pakkaukseen lisättävän 2D-viivakoodin avulla. Lisäksi lääkepakkauksiin lisätään niiden mahdollisen peukaloimisen paljastava mekanismi. 

Lyhyesti
Suomen virallinen lääkkeiden jakeluketju oli tähän asti puhdas väärennöksistä.
Väärennökset eivät päässeet potilaille asti.
Fimea jatkaa jutun selvittelyä.
23.4.2014