Suomen lääkevarmennusjärjestelmä on nyt lääkeyritysten käytettävissä

Suomen järjestelmä on kytketty Euroopan keskustietokantaan Hubiin 18.6.2018, ja järjestelmä on tuotannossa. Loppukäyttäjiä kytketään järjestelmään syksyn aikana.

Lääkevarmennusjärjestelmä on Euroopan laajuinen järjestelmä, jolla pyritään estämään lääkeväärennösten pääsy lailliseen jakeluketjuun. Vaatimus järjestelmän rakentamiseksi perustuu EU-lainsäädäntöön eli lääkeväärennosdirektiiviin. Koko suomalainen lääkejakeluketju on vahvasti mukana rakentamassa järjestelmää. 

Kuluttajille lääkevarmennusjärjestelmä tulee näkymään uudistuvina lääkepakkauksina. Reseptilääkepakkauksiin lisätään ns. 2D-matriisi, joka pitää sisällään avaintiedot lääkepakkauksesta. Yksilöivän tunnisteen lisäksi lääkeyritykset lisäävät lääkepakkaukseen peukaloinnin paljastavan mekanismin, jonka avulla voidaan tunnistaa, onko pakkausta avattu laittomasti. Peukaloinnin paljastava mekanismi voidaan lisätä myös itsehoitolääkkeisiin, jos lääkeyritys niin päättää. Ensimmäisiä uusilla merkinnöillä varustettuja pakkauksia myydään apteekeissa vuoden 2018 aikana.

Lääkevarmennusjärjestelmän on lainsäädännön mukaan oltava toiminnassa 9.2.2019 mennessä. 

18.6.2018