Uusi lääkevarmennusjärjestelmä nostaa lääketurvallisuuden entistä korkeammalle tasolle Suomessa

Lääketeollisuus ry on ollut mukana muiden lääkealan toimijoiden kanssa luomassa 9.2.2019 käyttöön otettavaa Euroopan laajuista uutta lääkevarmennusjärjestelmää. Suomessa järjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa Suomen Lääkevarmennus Oy. Järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu jo useiden vuosien ajan ja testattu kattavasti yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien kanssa. 

Suomen Lääkevarmennus Oy:n tiedote 4.2.2019

 

Uusi lääkevarmennusjärjestelmä nostaa lääketurvallisuuden entistä korkeammalle tasolle Suomessa

Kansalaiset voivat luottaa lääkkeiden aitouteen.

 

Suomessa otetaan käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä 9.2.2019. Reseptilääkkeiden pakkauksiin tulee uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden entistäkin aukottomammin ennen lääkkeen luovuttamista asiakkaalle. Uudistus kitkee lääkeväärennösten mahdollisuuden ja takaa korkean potilasturvallisuuden.

Suomen lääkejakeluketju käsittelee vuosittain 7500 eri valmistetta ja lähes 70 miljoonaa pakkausta.

 

”Lääkevarmennusjärjestelmän tavoitteena on varmistaa lääkkeiden aitous. Kun potilas ostaa lääkkeensä laillisesta apteekista tai verkkoapteekista, hän voi luottaa siihen, että lääke on aito”, sanoo Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen.  

 

Lääketurvallisuus Suomessa on jo valmiiksi korkealla tasolla. Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, Suomessa on tähän mennessä ilmennyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen jakeluketjuun.  Uuden lääkevarmennusjärjestelmän ansiosta tämä ei jatkossa ole enää mahdollista.

 

Uudistuksen myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkkepakkauksen turvamerkinnät. Uudet turvamerkinnät koostuvat kahdesta osasta: peukaloinnin paljastavasta mekanismista sekä lääkepakkauksen yksilöivästä koodista. Tarkistus tapahtuu nopeasti, eikä se edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä.

 

Järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu jo useiden vuosien ajan ja testattu kattavasti yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien kanssa. Suomessa lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa Suomen Lääkevarmennus Oy.

 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen, Suomen Lääkevarmennus Oy, p. 040 7001655, maija.gohlke-kokkonen@fimvo.fi

 

Suomen Lääkevarmennus Oy kehittää ja ylläpitää suomalaista lääkevarmennusjärjestelmää ja suojaa potilaita lääkeväärennöksiltä. Suomen Lääkevarmennus Oy:n taustaorganisaatiot ovat Lääketeollisuus ry, Orion Oyj, Rinnakkaislääketeollisuus ry, Suomen Lääkerinnakkaistuojat ry, Suomen Apteekkariliitto sekä Lääke- ja terveyshuolto ry.

 

5.2.2019