Sähköinen rokotuskortti kasvaa täyteen mittaansa ajan myötä

18.03.2021 | Laura Labart, erityisasiantuntija

Sähköinen rokotuskortti kasvaa täyteen mittaansa ajan myötä

Tällä viikolla vietämme valtakunnallista lääkehoidon päivää. Tämän vuosittaisen teemapäivän tarkoituksena on kannustaa meitä pohtimaan, miten voisin huolehtia terveydestäni vieläkin paremmin ja mitä lääkehoidossani minun tulisi huomioida, jos lääkkeitä käytän.

Tänä vuonna lääkehoidon päivä keskittyy pitkälti rokotteisiin. Aihe on äärimmäisen ajankohtainen koronapandemian takia mutta muutoinkin terveytemme ja sairauksien ehkäisyn kannalta erityisen tärkeä. 

Suomessa olemme varsin etuoikeutetussa asemassa, sillä kansallisen rokotusohjelmamme mukaisesti jokaisella suomalaislapsella ja -nuorella on mahdollisuus saada maksutta rokotus yhtätoista eri tartuntatautia vastaan.

Aikuisten rokotusohjelma täydentää lapsena saatua rokotussuojaa ja myös aikuisille ns. perusrokotukset ovat maksuttomia.

Aikuisiällä rokotuksista huolehtiminen on kuitenkin pääosin omalla vastuullamme ja monella tieto rokotustemme ajantasaisuudesta saattaa olla vähän hakusalla. Perinteinen pahvinen rokotuskortti on ehkä hävinnyt tai siihen ei ole muistanut pyytää merkintää kaikista rokotuksista.

Pian apua on kuitenkin saatavilla ja rokotustietojen seuraaminen helpompaa. Monelle meistä jo tuttuun Omakanta-palveluun on nimittäin lisätty erillinen Rokotteet-osio eli sähköinen rokotuskortti. 

Sinne tulee jatkossa kertymään kullekin meistä annetut rokotukset. Ne näkyvät yhteenvetona, jolloin tiedot löytyvät aiempaa helpommin ja ovat tarpeen mukaan nopeasti käytettävissä. Tietoa kertyy jatkossa sitä mukaa, kun käymme rokotuksissa ja rokotuksen antava ammattilainen kirjaa sen Kanta-palveluihin uudella, entistä tarkemmalla tavalla. 

Täysin kattava sähköinen rokotuskortti ei tule olemaan vanhempien rokotusten osalta. Suomessa on käytössä yli 20 erilaista potilastietokantaa, joissa kirjaamistavat ovat vaihdelleet. Jatkossa, kun asteittain siirrytään yhdenmukaiseen rakenteiseen kirjaustapaan, kertyy tietoa myös sähköiseen rokotuskorttiin. 

Sähköinen rokotustodistus koronarokotteen saaneille

Koronapandemian takia valmistellaan myös erillistä sähköistä rokotustodistusta koronarokotteen saaneille. 

Todistus toimii jatkossa todisteena saadusta koronarokotteesta esim. matkaillessa ja siinä noudatetaan yhteisiä kansainvälisiä vaatimuksia.

Koronarokotustodistus auttaa varmasti jatkossa etenkin niitä, joiden on tärkeää päästä liikkumaan ulkomaille esimerkiksi työtehtävissä. Sitä ei pidä kuitenkaan sotkea sähköiseen rokotuskorttiin, sillä rokotustodistus, jota nyt valmistellaan, koskee tässä vaiheessa ainoastaan koronarokotusta.

Koronarokotustodistuksen käyttöönottoon on myös tarjolla monenlaisia sovelluksia, joita on tuotu esiin julkisuudessa. Millainen se käytännössä tulee olemaan, puhelinsovellus tai jotain aivan muuta, selvinnee pian. 

Sekä koronarokotustodistus että sähköinen rokotuskortti ovat tärkeitä työkaluja omasta terveydestämme huolehtimiseen – kunhan vain muistamme huolehtia siitä tärkeimmästä, eli meille tärkeiden rokotteiden ottamisesta ajallaan. Vain sitä kautta voimme ehkäistä vakavien tartuntatautien leviämistä.