Tutkimustyö elää ennennäkemätöntä digiloikkaa

11.02.2021 | Nadia Tamminen, erityisasiantuntija, Lääketeollisuus ry

Tutkimustyö elää ennennäkemätöntä digiloikkaa

Taudit pysäytetään tiedolla ja tiedon hyödyntämistä helpottaa se, että tutkimustyö elää ennennäkemätöntä digiloikkaa. Pitkäjänteisen tutkimusosaamisen, digitalisaation ja tehokkaan yhteistyön ansiosta olemme päässeet koronakriisinkin hoidossa jo nyt vaiheeseen, jossa osa kansalaisista on jo rokotettu. 

Tie innovaatiosta hoidoksi on pitkä ja usein kivinen. Tarkkaan säädelty lääketutkimus edellyttää onnistuakseen dataa maailmanlaajuisesti. Vain sen avulla hoidon tehosta, turvallisuudesta ja laadusta voidaan vetää johtopäätöksiä. Etenkin kun tämän päivän lääketutkimuksessa etsitään entistä enemmän sopivia hoitoja juuri sinulle.

Nopeasti kehittyvästä tutkimustyöstä huolimatta meillä on vielä lukuisia sairauksia, joihin hoitoa ei ole. Ilman pitkäjänteistä tutkimustoimintaa niihin ei synny hoitoja tulevaisuudessakaan. Tutkimustyön pitkäjänteisyyden tietäen on ihme, että olemme jo kukin odottamassa omaa rokotevuoroa. 

Suomi tarjoaa lääketeollisuuden tutkimustoiminnalle hyvän ympäristön

Lääketutkimuksen tarkat säädökset ovat taanneet hoitojen tehon, turvallisuuden ja laadun. Sääntelyn tarve on ilmeinen, kun kyseessä on ihmisten terveys. Koronapandemia on kuitenkin osoittanut, että toimintatapoja tulee aika ajoin uudistaa. Kriisin voittaminen on vaatinut poikkeuksellista yhteistyötä niin tutkijoilta, yrityksiltä kuin viranomaisiltakin. Samalla se on osoittanut, että voimme tuoda uusia hoitoja turvallisesti käyttöön uudenlaisin keinoin.

Suomi tarjoaa lääketeollisuuden tutkimustoiminnalle hyvän ympäristön. Valtakunnallinen korkean tason terveydenhuolto tuo tutkimustyölle huippuosaajat ja puitteet. Maailmallakin mainetta niittänyt biopankkitoiminta on tuonut lukuisia perus- ja geenitutkimushankkeita Suomeen. Terveystietomme liikkuvat digitaalisessa muodossa, mikä on edellytys niiden hyödyntämiselle tutkimustyössä. 

Suomalainen potilas hyötyy siitä, että tutkimustoiminta tehdään juuri täällä. Syntyvä tutkimustieto nojaa meidän potilaistamme saatavaan tietoon ja selvittää suomalaisten perimätiedon pohjalta syitä ja seurauksia. Niin koronaviruksen kuin muidenkin sairauksien osalta asiantuntemus kertyy suomalaisille huippuosaajille. Suomalainen potilas ja terveydenhuolto saa uusimmat hoidot käyttöönsä.

Hyvän tutkimusympäristömme ansiosta olemme yksi niistä maista, joissa on syntymässä oma koronarokote. Parhaimmillaan pystymme tuottamaan rokotetta itse. Terveydenhuollon rekistereihin kertyvä data tarjoaa mahdollisuuden myös tuoda arvokasta tutkimustietoa pandemiasta ja rokotteista.

Korona on osoittautumassa yhdeksi lukuisista taudeista, jonka pystymme pysäyttämään tiedolla.