Patentit eivät ole este rokotteiden saatavuudelle tai yhteistyölle

15.02.2021 | Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja

Patentit eivät ole este rokotteiden saatavuudelle tai yhteistyölle

Rokotteiden saatavuus ei ratkea patentteja vapauttamalla, koska koko maailman rokotetuotannon kapasiteetti on rajallinen.

Viime viikkoina julkisessa keskustelussa on esitetty vahva huoli siitä, että patentit ovat kääntymässä koronapandemian aikana varsinaista tarkoitustaan vastaan suojella yhteiskuntia.

On mm. todettu, että maailman 7,8 miljardin väestön rokottaminen sujuu patenttioikeuksien vuoksi liian hitaasti. Vertauskohteeksi nostetaan HIV-lääkkeet, joiden saatavuus kehitysmaissa ratkaistiin aikoinaan patentteja vapauttamalla.

Keskustelussa vähälle huomiolle kuitenkin jää, kuinka erilaisen mittaluokan tarpeesta koronapandemiassa on kyse. Ei niin ikään sitä, missä aikaikkunassa koko koronarokotteen kehittäminen on tapahtunut.

Koronarokotteiden kehittäminen käynnistyi vajaa vuosi sitten ja ensimmäinen rokote sai myyntiluvan reilu kuukausi sitten. Useita rokotteita on jo käytössä ja muutamia hyvin lähellä myyntilupaa.

Rokotetuotanto on erittäin vaativaa ja tarkkaan valvottua. Uusien rokotteille soveltuvien tuotantolaitosten pystyttäminen tai olemassa olevien muuttaminen vastaamaan viranomaisvaatimuksia ei tapahdu hetkessä. Siksi yritykset ovat ottaneet riskiä ja aloittaneet tuotannon etupainotteisesti, jopa ennen myyntilupien myöntämistä. 

Rokotteiden saatavuus ei ratkea patentteja vapauttamalla, koska koko maailman rokotetuotannon kapasiteetti on rajallinen. Rokotteiden valmistaminen on kallista ja siksi myös keskittynyttä. Toisin sanoen missään ei seiso tyhjää tuotantolaitosten reserviä, joka nyt hetkessä kykenisi vastaamaan valtavaan kysyntään. 

Lääkeyhtiöt tekevät kaikkensa tuotannon vauhdittamiseksi, jotta tuotantokapasiteetti saadaan nostettua vastaamaan globaalia kysyntää. Uusista yhteistyösopimuksista olemmekin saaneet jo uutisista lukea. 

Patentit eivät ole yhteistyön este. Se on osoitettu koronarokotteiden kehitystyössä. Tehokkaiden ja turvallisten rokotteiden kehittäminen vajaassa vuodessa on mahdollistunut vain lääkeyhtiöiden, akateemisten tutkijoiden ja viranomaisten yhteistyönä. Tietojen vaihtaminen on ollut ennen näkemättömän avointa, ja siitä huolimatta keksintöjä ja osaamista on voitu suojella patentein.

Näin kuulukin olla, koska Koronaviruksen kanssa kilpajuoksu jatkuu viruksen muuntautuessa.  Uudet muuntovirukset edellyttänevät lääkeyhtiöiltä jatkuvaa kehitystyötä. Kansainvälisillä yrityksillä täytyy olla patenttioikeuksien kaltaisia suojamekanismeja varmistaakseen omat toimintakykynsä myös tulevia kriisejä varten. Kaikkia niitä tulevia tutkimushankkeita varten, jotka mahdollistuvat vain valtavilla riskipääomilla.