Toivo kantaa tutkimustyössä – tueksi tarvitaan resursseja ja mahdollistavaa tutkimusympäristöä

24.05.2021

Toivo kantaa tutkimustyössä – tueksi tarvitaan resursseja ja mahdollistavaa tutkimusympäristöä

Kliinisen tutkimuksen päivän kunniaksi Helsingin yliopiston Tiedekulmalla keskusteltiin 20.5. tutkimuksen merkityksestä sekä siitä, mikä on tutkijoiden ja hoitajien rooli arjen toivon tuojana. 

Tutkijat, hoitajat ja muut huippuammattilaiset työskentelevät sen eteen, että yhä useampi voisi elää hyvää, laadukasta arkea. On tärkeää, että tutkimustyö houkuttelee osaajia myös tulevaisuudessa, ja että päättäjät mahdollistavat sekä lainsäädännöllä että resursseilla tutkimustyön jatkuvuuden.  

- Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittyä yksilöllistetyn lääketieteen ja terveydenhuollon suunnan näyttäjäksi ja toimia alan TKI-kärkimaana, kommentoi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko puheenvuorossaan.

FICAN tutkijaprofessori Juha Klefström sekä Helsingin yliopiston tutkijatohtori Iris Lähdeniemi toivat esiin tutkijoiden näkökulmaa ja intoa tutkimustyöhön. Vaikka tutkijoilla on omat osaamisalueensa, heitä yhdistää yhteinen tavoite edistää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia. 

-  Potilaiden tulevaisuus on huomenna. Suunnan pitäisi olla siinä, että tutkimus ja hoito sulautuisivat entistä paremmin yhteen, jotta saisimme toivoa tämän päivän potilaille, pohti Klefström.

HUS:n erikoislääkäri, dosentti Mika Kontron mukaan suurin ongelma on se, että kliiniseen tutkimukseen pitäisi pystyä resursoimaan. 

- Suomessa potilaat ovat halukkaita osallistumaan tutkimuksiin. Meidän pulmamme ei siis ole sopivien potilaiden puute vaan se, että meillä pitäisi olla enemmän kliinisiä tutkimuksia tarjolla, jotta voisimme tarjota potilaillemme parempaa hoitoa. Tutkimushenkilökunnalle pitäisi pystyä turvaamaan aika tutkimusten tekemiseen. 

HUS:n tutkimushoitaja Tiia Ollikaisen mukaan hoitajan rooli on olla tukena sekä arjen sanoittajana. Työssä häntä motivoivat uudet hoidot: se, että voi antaa potilaalle lisää vaihtoehtoja ja toivoa. 

Viime vuonna noin 4000 suomalaista osallistui erilaisten lääketutkimusten ja 38 000 suomalaista erilaisten rokotetutkimusten tekemiseen. Tutkimuksiin on osallistunut Suomessa myös Sara

- Prosessi on potilaalle raskas ja silloin kaikki lisätoivo on aina tervetullutta. Kun kuuluu tutkimuksen piiriin, sama tiimi seuraa tilannetta. Siinä syntyy myös luottamus, ja kohtaamiset ovat merkityksellisiä kun ollaan yhteisen asian äärellä, Sara kertoo. 

Potilaalle uusimmat tutkimukset merkitsevät parasta mahdollista hoitoa. Tästä kertoivat myös Toivonkukka-videolla Johanna ja Emmi, jotka toivoivat, että joskus olisi päivä, jolloin kukaan ei enää kuolisi syöpään. Johannan ja Emmin tarinan voit katsoa Toivonkukka-projektin sivuilla.

Tiedekulman tilaisuuden tallenne on nähtävissä YouTube-kanavallamme

Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Eurooppalaisen potilasakatemia EUPATI:n, Cancer IO:n ja Toivonkukka-projektin kanssa.