Rokotteet suojaavat

Rokotteet ehkäisevät tehokkaasti vakavia tauteja, niiden jälkitauteja ja komplikaatioita. Ne ovat lääkevalmisteita, jotka tuottavat vastustuskykyä sairautta vastaan.

Rokotuksessa saa vastustuskyvyn samalla luonnollisella mekanismilla kuin tautia sairastaessa, mutta turvallisemmin. Sairastuessa riskinä ovat joskus vakavatkin jälkitaudit ja komplikaatiot.

Rokottaminen on kustannuksiltaan yksi vaikuttavimmista terveydenhuollon keinoista ylläpitää terveyttä, hyvinvointia ja työkykyä, sillä sairautta on edullisempaa ehkäistä kuin hoitaa.

Rokotteen ottaminen tai sen ottamatta jättäminen on aktiivinen teko. Rokotus suojaa rokotettavaa itseään ja hänen läheisiään. 

Rokotetta harkitsevan tulee punnita valintaansa yksilökohtaisesti ja asiallisen tutkimustiedon perusteella. Asiantuntijat ovat arvioineet rokotusohjelman rokotteet ja todenneet ne turvallisiksi ja tehokkaiksi yksilö- ja väestötasolla. Rokotteen tehoa ja turvallisuutta on myyntiin tullessa tutkittu vuosia kestävissä laajoissa kliinisissä tutkimuksissa, joten rokotteiden turvallisuustaso on korkea.

Lue lisää rokotteiden kehittämisestä.

Suomessa on päätetty suojata kansalaisia tärkeimmiltä tartuntataudeilta kansallisen rokotusohjelman avulla. Lue lisää kansallisesta rokotusohjelmasta.

Lue lisää:

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Vaccines Europe
WHO
European Centre for Disease Prevention adn Control ECDC
Rokotustieto.fi