Lääkkeiden jakelu

Lääke kulkee tehtaan portilta lääkkeen käyttäjälle monen väliportaan kautta. Kaikki lääkkeet kulkevat lääketukkukaupan kautta.

Suomessa on vain muutama koko maan kattavaa tukkukauppaa, jotka ovat erikoistuneet lääkkeiden jakeluun. Suurimmat niistä ovat Oriola ja Tamro.

Suomessa lääkkeiden tukkujakelu perustuu yksikanavaperiaatteeseen. Apteekki tai sairaala voi hankkia tietyn lääkeyrityksen tuotteita yleensä vain yhdestä tukusta. Tukusta lääkkeet jaellaan useita eri reittejä lääkkeen käyttäjälle. 

Koko jakeluketju on Suomessa tarkkaan valvottua ja tiukasti ammattilaisten käsissä. Tällä varmistetaan lääkkeiden saatavuus sekä se, ettei viralliseen jakelujärjestelmään pääse lääkeväärennöksiä, jotka ovat merkittävä terveysuhka lääkkeiden käyttäjille. Lääkkeiden aitoutta varmistamaan on rakennettu myös alkuvuodesta 2019 käyttöönotettu Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä

Lääkejakelu toimii Suomessa seuraavasti:

  • Apteekit vastaavat resepti- ja itsehoitolääkkeiden vähittäisjakelusta. Suomessa on noin 800 apteekkitoimipistettä. Suomen apteekkiverkko kattaa koko maan; myös syrjäseudut.
  • Sairaala-apteekit tai lääkekeskukset järjestävät julkisen terveydenhuollon lääkehuoltopalvelut mm. sairaaloihin ja terveyskeskuksiin. Lääkekeskus voidaan perustaa myös yksityiseen sairaalaan. Sairaala-apteekkeja on yhteensä 25. Lääkekeskuksia on kunnallisella, valtiollisella ja yksityisellä sektorilla yhteensä noin 110. Palveluasumisen piirissä olevien potilaiden lääkkeet hankitaan useimmiten avohuollon apteekista.
  • Sotilasapteekki vastaa puolustusvoimien, rajavartiolaitoksen ja rauhanturvajoukkojen lääkehuollosta.
  • Rokotteet, jotka kuuluvat rokotusohjelmaan, saa ilmaiseksi terveydenhuollosta. Muut rokotteet ovat ostettavissa apteekista. 
  • Eläinlääkkeet menevät tukkuliikkeestä joko apteekkiin tai suoraan eläinlääkärille.

 

Lääketeollisuus ry:n linjaukset lääkkeiden vähittäisjakeluun

 

Lääkkeen matka raaka-aineesta lääkkeen käyttäjälle