Lääkevarmennusjärjestelmä

Lääkevarmennusjärjestelmällä lisätään turvallisuutta ja varmistetaan entistä varmemmin lääkkeiden aitous.

Vaikka lääkeväärennökset ovat yleinen ja kasvava ongelma, Suomessa potilas on voinut luottaa apteekista ostamiensa lääkkeiden turvallisuuteen. Tämän vuoksi Euroopassa on haluttu erityisesti panostaa lääkkeiden aitouden varmistamiseen ja rakentaa ns. lääkevarmennusjärjestelmä.

Vuoden 2019 alkupuolella käyttöönotettu järjestelmä lisää turvallisuutta ja varmuutta lääkkeiden aitoudesta entisestään. Tavoitteena on ehkäistä lääkeväärennösten pääsy lääkkeiden lailliseen jakelukanavaan. Kun lääkkeen ostaa laillisesta apteekista tai verkkoapteekista, voi luottaa siihen, että lääke on aito.

Uuden järjestelmän myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkkeen turvaominaisuudet ennen kuin lääke toimitetaan asiakkaalle. Tarkistus tapahtuu nopeasti, eikä se edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä. Järjestelmä on Euroopan laajuinen ja sen käyttöönottoa on valmisteltu jo useita vuosia. Koko suomalainen lääkejakeluketju on ollut tiiviisti mukana valmistelussa.

Lääkeväärennöstä voi olla lähes mahdoton tunnistaa. Ne ovat uhka terveydelle ja pahimmillaan ne voivat jopa tappaa. Valtaosa väärennetyistä lääkkeistä ostetaan laittomista verkkokaupoista tai ulkomailta laittomista apteekeista.

Suomessa lääkevarmennusjärjestelmästä vastaa Suomen Lääkevarmennus Oy eli FiMVO.

Lue lisää:

Tietoa lääkevarmennusjärjestelmästä FiMVOn sivuilta