Biosimilaarit

Biosimilaari on lääkevalmiste, joka sisältää biologisen alkuperäislääkkeen vaikuttavan aineen uuden version ja ominaisuudet. Lisäksi teho ja turvallisuus on vertailtavuustutkimuksissa osoitettu riittävän samankaltaisiksi kuin alkuperäisella biologisella valmisteella. Kun biologisen lääkkeen patentti umpeutuu, myös muut kuin alkuperäisen lääkkeen kehittäjä voivat valmistaa niitä.

Biologiset alkuperäislääkkeet ovat heterogeeninen ryhmä, jonka lääkeaineet ovat kooltaan ja monimutkaisuudeltaan hyvin erilaisia. Biologinen alkuperäislääke ja sen biosimilaari eivät ole sama lääke, eikä biosimilaari ole geneerinen rinnakkaisvalmiste biologiselle alkuperäislääkkeelle tai toiselle biosimilaarille.

Biologisten lääkkeiden merkitys kasvaa jatkuvasti. Korkeat hinnat  ovat kuitenkin rajoittaneet biologisten lääkkeiden sairaalakäyttöä ja Kela-korvattavuutta.

Alkuperäisen biologisen lääkkeen patentin päättymisen jälkeen markkinoille tulevat biosimilaarit käynnistävät hintakilpailun, joka alentaa hoidon kustannuksia. Se voi lisätä mahdollisuuksia uusien lääkkeiden käyttöönottoon sairaaloissa ja edesauttaa niiden pääsyä korvausjärjestelmään.

Lue lisää:
Lääketeollisuus ry:n Biosimilaarilinjaus 2015
Fimean tietoa biosimilaareista