Lääkekehitys alkaa laboratoriosta

Lääkkeen tie laboratoriosta apteekin hyllylle on pitkä. Lääkkeen kehitystyö vie vähintään 10–12 vuotta.

Lääkkeen kehittäminen alkaa siitä, että ymmärretään sairauksien syntymekanismi ja oivalletaan miten taudinkulkuun tai sen oireisiin voidaan vaikuttaa. Siitä lähtee vaativa tie kohti uuden lääkkeen kehittämistä.

Jopa 10 000 molekyylin joukosta valitaan muutama kymmenen tai sata molekyyliä, joita lähdetään tutkimaan eteenpäin ns. prekliinisissä tutkimuksissa.

Prekliinisissä tutkimuksessa määritellään, onko valittu molekyyli riittävän turvallinen, jotta se voitaisiin antaa ihmiselle. Prekliininen tutkimuksessa tehdään tietokonemallinnusta, testejä soluilla ja elimillä elävän organismin ulkopuolella.

Tämän jälkeen tutkimusta jatketaan koe-eläintutkimuksilla. Ilman välttämättömiä eläinkokeita uusi lääke ei saa myyntilupaa.

Lääketeollisuuden tärkeänä tavoitteena on vähentää eläinkokeita ja korvata niitä muilla menetelmillä sekä välttää kivun aiheuttamista koe-eläimille. 
Euroopan lääketeollisuus eli EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) avasi jo vuonna 2013 verkkopalvelun Animal Testing Perspectives. Sivustolla keskustellaan avoimesti eläinten käytöstä Euroopan biolääketieteessä.

Vasta tämän jälkeen, kun tietoa lääkkeen turvallisuudesta on jo riittävästi, voidaan edetä kliinisten tutkimusten vaiheeseen.