Rokotusohjelma suojaa väestöä

Suomessa kansallinen rokotusohjelma on onnistunut suojaamaan väestön hyvin tärkeimmiltä tartuntataudeilta. 

Rokotusohjelmamme antaa suojan yli kymmentä tarttuvaa tautia vastaan. Rokotusohjelmaa kehitetään pitkäjänteisesti tautitilanteen, uusimman tutkimustiedon ja uusien markkinoille tulevien rokotteiden perusteella. 

Toimivan neuvolajärjestelmän ja pitkän rokotusperinteen myötä lasten rokotusten kattavuus on keskimäärin hyvä. Yksittäisten rokotteiden kattavuudessa on kuitenkin alueellista vaihtelua. 

Rokotusohjelmaa tulee edelleen kehittää ja rokotteiden saatavuutta helpottaa myös aikuisten osalta. Ennaltaehkäisevä suojautuminen myös aikuisiän taudeilta edistää työ- ja toimintakykyä sekä tervettä ikääntymistä.

Jotta rokotuskattavuus ei heikentyisi, tarvitaan myös asiallista ja tietoon perustuvaa rokotusviestintää: tietoa sairastumisen riskeistä, rokotteiden hyödyistä ja mahdollisista haitoista. Lisäksi tarvitaan tietoa rokotteiden turvallisuudesta.

Rokotukset ovat kustannusvaikuttava investointi terveyteen sekä työ- ja toimintakyvyn ylläpitoon. Kansallisen rokotusohjelman rokotusten kustannukset ovat terveydenhuollon kokonaiskustannuksista vain 0,15 %, mikä tarkoittaa alle 6 euroa vuodessa suomalaista kohti.

Sähköinen rokotuskortti

Kelan Omakanta-palvelu näyttää rokotustiedot omana kohtanaan Rokotukset-osiossa. Omakannan rokotusten yhteenvetotietoihin eli sähköiseen rokotuskorttiin kertyy sisältöä vähitellen sitä mukaa, kun Kanta-palveluihin tallennetut tiedot on kirjattu terveydenhuollossa uudella tavalla. Sähköinen rokotuskortti kasvaa täyteen mittaansa ajan myötä. STM:n Koronarokotustodistus -hanke puolestaan on kokonaan uusi Omakantaan toteutettava toiminto.

Kantaan on tallennettu noin 1,3 miljoonaa rokotustietoa, joista vain noin 10 % rakenteisena. Vain rakenteista tietoa voi hyödyntää sähköisessä rokotuskortissa. Terveydenhuollossa on käytössä yli 20 erilaista potilastietokantaa, joista vain osa mahdollistaa rakenteisen kirjauksen. 

Lue lisää

Kansallisen rokotusohjelman laajentaminen tulisi varmistaa ensi vuoden talousarviossa
Digitaalisella rokotuskortilla vankka kannatus (Rokotustieto.fi)