Lääketeollisuus ry jälleen mukana Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa

26.08.2021 | Krista Takkinen, viestinnän suunnittelija

Lääketeollisuus ry jälleen mukana Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa

Itämeripäivänä 26.8. alkavan Lääkkeetön Itämeri -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että vanhat ja tarpeettomat lääkkeet eivät kuulu viemäriin tai roskikseen. Pienilläkin teoilla voi suojella Itämerta.

Uusimpien tutkimustulosten mukaan Suomi toimii Itämeren alueella suunnannäyttäjänä: 90 % suomalaisista palauttaa lääkkeensä apteekkiin. 

Apteekeista lääkkeet kuljetetaan eteenpäin ja loppukäsitellään niin, etteivät ne ole haitaksi luonnolle. Kuitenkin osa suomalaisista hävittää lääkkeitä roskikseen, viemäriin tai vessanpönttöön. Näin ei tulisi tehdä, koska Itämeri on kuormitukselle herkkä, pieni ja matala sisämeri. 

Lääkkeetön Itämeri -kampanja kannustaa kaikkia toimimaan Itämeren ja muiden vesistöjemme suojelemiseksi. Pienillä teoilla on merkitystä, ja me kaikki voimme tehdä osamme. Lääkkeiden palauttaminen on myös helppoa: Suomessa on yli 800 apteekkitoimipistettä, joihin lääkkeitä voi palauttaa. 

Haluammekin kannustaa ihmisiä ottamaan lääkekaapin siivouksen rutiinikseen. Voit auttaa myös osallistumalla kampanjaan ja lisäämällä osaltasi tietoisuutta siitä, miten lääkkeet tulisi hävittää.

Kampanjan toteuttavat tänä vuonna Apteekkariliitto, GSK, HSY, John Nurmisen Säätiö, Lääketeollisuus ry, Mehiläinen, Oriola, Orion, sosiaali- ja terveysministeriö, Tamro, Yliopiston apteekki, ympäristöministeriö sekä viestintätoimisto Cocomms. Kampanjan asiantuntijana toimii Suomen Ympäristökeskus SYKE ja suojelijana John Nurmisen Säätiö.

Kampanjasivulta löydät lisää tietoa lääkkeiden hävittämisestä sekä Itämeren tilanteesta.

Somessa kampanjaa voi seurata aihetunnisteella #lääkkeetönitämeri, Facebookissa @laakkeetonitameri-tililllä, Instagramissa tunnuksella @laakkeeton_itameri ja Twitterissä @Vieapteekkiin.

Tule mukaan suojelemaan Itämerta! 


Muistilista: Näin hävität lääkkeet oikeaoppisesti

Mitä lääkkeitä apteekkiin tulee palauttaa?

  • Palauta apteekkiin käytetyt lääkelaastarit, kiinteät ja nestemäiset lääkkeet, inhalaattorit, tabletit ja kapselit sekä tuubit, joissa on vielä lääkettä.

Miten palautan lääkkeet?

  • Ota tabletit ja kapselit pois pakkauksistaan ja laita ne irrallaan läpinäkyvään pussiin. Laita voiteet ja aerosolit sekä inhalaattorit ilman ohjelippua pussiin. Jätä nestemäiset lääkkeet alkuperäiseen pulloonsa, ja laita nämä erilliseen pussiin. Taita lääkelaastarin liimapinnat vastakkain ennen pussiin laittoa. Irrota ohjelippu muovi- ja pahvipakkauksista, ja vie ne omiin kierrätyspisteisiinsä. Palauta kaikki muovipussit apteekkiin.

Palauta nämä aina erillisessä omassa pussissa:

  • jodipitoiset lääkkeet
  • sytostaatit alkuperäispakkauksessaan henkilökunnalle
  • ruiskut ja neulat läpäisemättömään astiaan pakattuna. Astia voi olla esimerkiksi pullo tai purkki. Kysy apteekistasi, kuinka insuliinineulat tulee hävittää asuinalueellasi.
  • elohopeakuumemittarit

Mitä ei tarvitse palauttaa?

  • Esimerkiksi perusvoiteita, ravintolisiä tai luontaistuotteita ei tarvitse palauttaa apteekkiin. Ne kuuluvat sekajätteeseen.