Tutkimushoitajakoulutuksesta tietoa ja tukea arjen työhön – ja into vain kasvaa tehdessä

27.10.2021 | Leena Rotinen, tutkimushoitaja, Siun sote

Tutkimushoitajakoulutuksesta tietoa ja tukea arjen työhön – ja into vain kasvaa tehdessä

Tutkimushoitajilla on tärkeä rooli kliinisten lääketutkimusten parissa. Keväällä valmistunut tutkimushoitaja Leena Rotinen iloitsee koulutuksen tuomasta tietotaidosta, joka on tärkeä tuki arjen työssä. 

Yhteistyössä yliopistosairaaloiden ja Lääketeollisuus ry:n jäsenyritysten kanssa toteutettu tutkimushoitajakoulutus järjestettiin ensimmäistä kertaa täysin etänä. Koulutukseen osallistui myös joensuulainen Leena Rotinen. Hän innostui koulutuksesta huomattuaan, että voisi saada sieltä tukea jo jonkin aikaa tekemälleen tutkimushoitajan työlle. 

- Olen tehnyt tutkimushoitajan töitä omien töideni ohella jo pari vuotta. Kun kuulin koulutuksesta tutkimuskoordinaattorilta, päätin hakea mukaan, jotta saisin lisää tietoa työhöni liittyvistä kysymyksistä. 

Rotinen oli todella onnellinen kuultuaan, että on tullut valituksi, vaikkei työskentele varsinaisesti tutkimuskeskuksessa. Koulutus saa Rotiselta paljon kehuja.

Hänen mielestään parasta koulutuksessa oli saada valtavasti lisää tietoa ja varmuutta omaan tekemiseen. Lisäksi Rotinen pääsi tutustumaan toisiin hoitajiin, jotka olivat samassa tilanteessa. Jatkossa tietää siis kenelle soitella, jos kaipaa apua tai vertaistukea.

Tällä hetkellä Rotinen tekee tutkimushoitajan töitä omien töidensä ohella Pohjois-Karjalan keskussairaalan sydänkeskuksessa. Rotisen mukaan tutkimushoitajan työ poikkeaa jonkin verran tavallisesta kliinisestä hoitajan työstä. Arjessa hänellä on useampia potilaita, joita käy pari kertaa viikossa. Lisäksi tutkimushoitajan työhön kuuluu paljon paperityötä, ja se tulikin alkuun yllätyksenä.

- Kun aloittelin näitä hommia, yllätyin siitä, mitä aikaa vievää puuhaa tämä onkaan. Projektin alkaessa paperityötä on enemmän, mutta kun pääsee rutiineihin kiinni, se helpottaa. 

Rotisen toiveena onkin, että tutkimushoitajan työtä pääsisi jatkossa tekemään enemmän työajalla. 

- Ennen koulutusta käytin paljon aikaa etsiessäni ohjeita ja vastauksia arjen kysymyksiin. Koulutus avarsi ja tarjosi selityksiä asioille, jotka aiemmin mietityttivät. Nyt tiedän varmemmin, miten toimia eri tilanteissa. 

Innostusta tutkimushoitajan työhön Rotisella riittää. Hän pitää työtään äärimmäisen mielenkiintoisena ja monipuolisena, ja on onnellinen saadessaan tehdä tärkeää työtä. Myös itsenäinen työskentely ja asioiden eteen vieminen koukuttavat. Tulevaisuudessa hän osallistuisi mielellään jatkokursseille tai vaikkapa seminaareihin muistin virkistykseksi. 

- Tykkään nähdä, miten asioita viedään tulevaisuutta kohti. Koen, että saan olla mukana upeassa asiassa, osana isoa kokonaisuutta, mikä on tosi tärkeää minulle. Into vain kasvaa tehdessä, kun opin koko ajan lisää, Rotinen iloitsee.