Varo lääkeväärennöksiä internetissä

26.03.2020

Varo lääkeväärennöksiä internetissä

Koronavirustilanteessa on syytä olla tarkkana, mistä lääkkeensä hankkii.

Koronavirusepidemia aiheuttaa kovasti huolta. Tätä hyödyntävät nyt myös lääkeväärennöksiä tehtailevat huijarit. Internetissä voidaan tarjota lääkkeitä koronaviruksen hoitoon tai sen tarttumista ehkäisemään. Oikeaa, testattua ja turvallista lääkettä näihin tarkoituksiin ei ole toistaiseksi olemassa, vaikka rokotteiden ja lääkehoitojen kehittämiseksi tehdäänkin kiivaasti tutkimustyötä. 

Samalla muiden suojavarusteiden ja lääkkeiden kysyntä kasvaa moninkertaiseksi. Tämä saattaa nostaa huolen lääkkeiden riittävyydestä, minkä myötä myös väärennettyjen lääkkeiden markkinointi internetissä voi lisääntyä.

Lääkeväärennökset ovat aina riski käyttäjän terveydelle ja jopa hengelle. Ne voivat sisältää vääriä lääkeaineita tai esim. rotanmyrkkyä. Lääkeväärennöstä voi olla lähes mahdoton tunnistaa. Valtaosa väärennetyistä lääkkeistä ostetaan laittomista verkkokaupoista tai ulkomailta laittomista apteekeista.

Suomalaisissa apteekeissa myytävät lääkkeet ovat turvallisia. Suomessa toimii eurooppalainen lääkevarmennusjärjestelmä, jonka avulla voidaan varmistaa, että lääkkeiden jakeluketjussa liikkuu vain turvallisia, aitoja lääkkeitä. Lääkkeet tunnistetaan lääkepakkauksissa olevan koodin avulla ja varmennetaan apteekeissa. 

Kun ihmisten liikkumista on rajoitettu, monet tilaavat perustarpeita internetistä kotiinkuljetuksella. Lääkkeet on aina syytä ostaa vain laillisesta apteekista tai verkkoapteekista. Laillisen verkkoapteekin tunnistaa eurooppalaisesta verkkoapteekkitunnuksesta. 

Lista rekisteröidyistä nettiapteekeista on täällä.

Varsinkin kriisitilanteessa sääntelyllä varmistetaan, että potilaat voivat luottaa lääkkeiden olevan korkealaatuisia, turvallisia ja tehokkaita. Lääkevalmistajat ja sääntelyviranomaiset tekevät työtä aitojen lääkkeiden saatavuuden eteen.