Hoitavatko meitä kohta vain tietokoneet ja tekoäly?

19.05.2022 | Saara Hassinen, toimitusjohtaja, Terveysteknologia ry – Healthtech Finland

Hoitavatko meitä kohta vain tietokoneet ja tekoäly?

Hurja ennustus! Tuskin näin kuitenkaan tapahtuu. Niin tietokoneiden kuin tekoälyn apua kyllä tarvitaan, paljonkin. Lääkäreille tekoäly on tukiälyä vielä pitkään. Tietokone taas on pelkkä käyttöliittymä. Se ei ole mitään ilman dataa hyödyntäviä ohjelmistoja.

Lääkärit käyttävät tukiälyä tehdessään diagnooseja. Amerikassa on hyväksytty ensimäiset tekoälyn tekemät diagnoosit. Siellä automaattiset diagnoosit nostavat huonoimpien lääkäreiden tasoa. Suomessa lääkäreiden ammattitaito on korkea, jolloin päätösenteon tuki riittää. Joskus automaattiset diagnoosit tulevat taatusti myös Suomeen. Miksi eivät tulisi, kun te tulevat muuallekin. Asiasta kannattaisi puhua jo nyt.

Yksi ensimmäisistä tekoälyn sairaalasovelluksista oli keskosten infektioiden ennustaminen. Tässä käytettiin IBM:n Watsonia, joka oli aikanaan iso juttu tekoälyrintamalla. Jotkut sanoivat, että hyvä hoitaja pystyy ennustamaan yhtä hyvin. Niinpä niin, mutta aina ei ole hyvän hoitajan hyvä päivä ja hyvä hetki. Tekoäly toimii 24/7.

Nyt tekoäly tunnistaa muun muassa kuvista syöpäsoluja ja päättelee oireista hoidon tarpeen. Raskaat ja rutiininomaiset työt voidaan siirtää koneiden ja ohjelmistojen tekemäksi, jotta ammattilaiset riittävät niihin töihin, joihin tarvitaan ihmistä. 

Kaiken takana on data

Tekoälyä ei olisi, ellei sote pursuaisi dataa – tietoa – niin lukuina kuin kuvina. Yksi tärkeä meistä saatava tieto on genomitieto, joka tosin on arvokasta vain yhdistettynä potilas- ja elintapatietoihin. Nyt pystytään jo tunnistamaan noin 50 lääkettä, jotka eivät sovi kaikille. Myös riskin sydän- ja verisuosisairauksiin voi selvittää ja siten motivoida elämäntapamuutoksiin. Syöpähoidoissa voidaan valita sopivia lääkkeitä genomitiedon avulla. Tämä on vasta alkua!

Tutkimukselle genomitieto on aareaitta, koska niin monen sairauden syntyyn löytyy syy geeneistämme. Lääkekehitykselle ja diagnostiikan kehittämiselle genomitutkimus on jo nykypäivää.

Teknologia kehittyy. Taistellaanko vastaan vai hyödynnetäänkö mahdollisuudet, huomioiden tietenkin niin tekoälyn kuin genomitiedon käytön osalta potilasturvallisuus, tietosuoja, tietoturva ja kyberturva. Nämä ovat vastuullisen toiminnan kulmakiviä. Kun mukaan lisätään kansalaiskeskustelu eettisistä kysymyksistä, voidaan päästä tavoitteeseen, jolla on varmistetaan tekoälyn ja genomitiedon turvallinen käyttö sosiaali- ja terveydenhuollossa meidän kaikkien hyväksi. 

Saara Hassinen, toimitusjohtaja
Terveysteknologia ry – Healthtech Finland

SuomiAreena 2022: Terveys on tekoja

Tervetuloa kanssamme Poriin keskustelemaan terveydestä keskiviikkona 13.7.
Katso päivän ohjelma.