Rokotteisiin satsaaminen helpottaa terveydenhuollon taakkaa

01.06.2023 | Ritva Lehtonen, ​​​​​​​liiketoimintayksikön johtaja rokotteet, toimitusjohtaja, Sanofi Oy

Rokotteisiin satsaaminen helpottaa terveydenhuollon taakkaa

Terveys ja talous kulkevat käsi kädessä.

Rokotteet ovat yksi aikamme suurimmista lääketieteellisistä saavutuksista ja niiden avulla pelastetaan maailmanlaajuisesti noin 2–3 miljoonaa ihmishenkeä vuosittain. Rokotteet auttavat suojelemaan yhteisöjämme ja vähentävät terveydenhoidon tarvetta. Rokotteet ovat monella tapaa ihmiskunnan kehityksen mahdollistajia. Niillä ehkäistään vakavia sairauksia, parannetaan elämänlaatua ja voidaan pienentää sosioekonomisia eroja1.

Rokotteet ovat sijoitus koko väestön terveyteen, työ- ja toimintakykyyn sekä keino helpottaa terveydenhuollon kantokykyä.

Esimerkiksi influenssaan sairastuu vuosittain noin 10 % aikuisväestöstä ja se aiheuttaa merkittävän sairaalahoidon tautitaakan sekä kuolleisuutta erityisesti ikääntyneillä. Influenssaan liittyviä sairaalahoitoja on Suomessa vuosittain arviolta noin 22 000, joista yli 14 000 ikääntyneillä.2

Influenssa voi olla hankala tauti ja aiheuttaa vakavia jälkitauteja, kuten keuhkokuumeen ja sydäninfarktin. Ikääntyvien influenssarokotuksilla voidaan selvästi vähentää heidän sairastavuuttaan, mikä taas vähentää hoivan ja hoidon tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tämä on ratkaisevaa, kun huomioidaan terveydenhuoltomme kasautunut hoitovelka ja huutava hoitajapula.

Toinen hyvä esimerkki on vyöruusurokote, jolla voidaan ehkäistä vyöruusua. Vyöruusuun sairastuu noin 10–30 % ihmisistä, yleisimmin yli 50-vuotiaana. Se aiheuttaa terveydenhuollolle suuremman tautitaakan kuin vesirokko. Vuonna 2007 vyöruususta aiheutui 8 900 käyntiä ja vuotuiset terveydenhuollon hoitokustannukset samana vuonna olivat 2,2 M€.3

Rokotteet mahdollistavat terveydenhuollon painopisteen siirtymisen kustannusvaikuttavasti sairauksien hoidosta sairauksien ehkäisyyn yhdenvertaisesti. Kansalliseen rokotusohjelmaan sijoitettu euro maksaa itsensä takaisin moninkertaisesti.

Käyttämällä rokotteita ennaltaehkäisyn työkaluna, näyttöön perustuvalla lääketieteellä, tuomme arvoa ihmiselle ja yhteiskunnalle vähentämällä sairauden ja terveydenhuollon taakkaa. Terveys ja talous kulkevat näin käsi kädessä. 

Rokotus suojaa rokotettua itseään ja hänen läheisiään - huolehditaan siis yhdessä omista rokotussuojistamme! 

Viitteet:
1)    Vaccines Europe
2)    Jacks A, Euro Surveill. 2012;17(38):pii=20276
3)    Rokotteet investointina suomalaiseen yhteiskuntaan – katsaus kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen kehittämiseen (MedEngine Oy, 2022)


MAT-FI-2300340-1.0-5/2023