Kansallisen rokotusohjelman laajentaminen tulisi varmistaa ensi vuoden talousarviossa

06.09.2021

Kansallisen rokotusohjelman laajentaminen tulisi varmistaa ensi vuoden talousarviossa

Rokotteilla on ratkaiseva merkitys terveyden edistämiselle, suomalaisten työ- ja toimintakyvylle sekä yhteiskunnan toimivuudelle.

Kansallinen rokotusohjelma ansaitsee saada sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdottaman rahoituksen ensi vuoden talousarvioon.

STM ehdotti kansallisen rokotusohjelman ylläpitoon noin 30,9 miljoonaa euroa. Tähän sisältyvät STM:n suositukset rokotusohjelman täydentämiseksi influenssarokotuksilla ja pneumokokkirokotuksilla. Muutoksen lisäkustannus olisi 3,4 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriö on näyttänyt näille ehdotuksille punakynää.

Rokotukset ovat kustannusvaikuttava investointi terveyteen sekä työ- ja toimintakyvyn ylläpitoon. Kansallisen rokotusohjelman rokotusten kustannukset ovat terveydenhuollon kokonaiskustannuksista vain 0,15 %, mikä tarkoittaa alle 6 euroa vuodessa suomalaista kohti.

Rokotusohjelman rahoitusta pohdittaessa tulisi arvioida perusteellisesti rokotteiden laajat yhteiskunnalliset vaikutukset. Katse tulisikin suunnata kohti rokotusohjelman pitkäjänteistä kehittämistä ja rahoittamista. Rokotusohjelmaa tulisi kehittää nykyistä systemaattisemmin ja sille tulisi varata riittävä rahoitus.