Koronarokotteiden vientikiellot voivat vaarantaa kovalla työllä pystyyn laitetun rokotetuotannon

24.03.2021 | Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja

Koronarokotteiden vientikiellot voivat vaarantaa kovalla työllä pystyyn laitetun rokotetuotannon

Globaalissa maailmassa kaikki maat tarvitsevat toisiaan. Vientikieltojen laajentuessa kärsijöinä olisivat valtioiden ja rokotevalmistajien sijaan kaikkein eniten kansalaiset. Voittajia tällaisessa kierteessä ei ole.

Rokotteisiin liittyviä vientikieltoja on jo tehty mm. Intiassa. Lisäksi vientiä rajoittavia toimia on otettu käyttöön EU:n lisäksi myös USA:ssa sekä hankintasopimuksen kautta tehtynä Isossa-Britanniassa. 
 
Rokotteiden vientikiellot eivät vaarantaisi vain rokotteiden jakelua, vaan voisivat myös aiheuttaa tuotantokatkoksia, jos raaka-aineiden saanti vaikeutuu niiden vuoksi. Viime kädessä vaarannetaan rokotteiden jakelu niin Euroopassa kuin globaalisti.

Rokotteiden ja lääkkeiden valmistus perustuu globaaliin arvoketjuun. Tässä arvoketjussa yhden tuotteen valmistuksessa voi olla parisen sataa raaka-aine-elementtiä, jotka voivat tulla parista kymmenestä eri maasta eri maanosista. 

Euroopan tulee toimia vapaan kaupan puolesta. Globaalissa ekosysteemissä kaikki maat tarvitsevat toisiaan. 

Vientikieltojen tielle ryhdyttäessä on merkittävä riski, että ne myös laajenevat. On erittäin huolestuttavaa, jos rokotteiden vienti maasta ja maanosasta toiseen estyy valtioiden lyhytnäköisten ja kansallisesti itsekkäiden pyrkimysten seurauksena. Voittajia tällaisessa kierteessä ei ole.
 
Vientikieltojen laajentuessa kärsijöinä olisivat valtioiden ja rokotevalmistajien sijaan kaikkein eniten kansalaiset, jotka odottavat, että tauti saadaan rokotteiden avulla nujerrettua. Rokotteiden saatavuuden kannalta valtioiden keskinäinen nokittelu ei ole kenellekään hyväksi. Pienenä valtiona Suomi olisi tällaisen protektionistisen kehityksen suuri häviäjä.