Lääketeollisuuden investoinnit kasvussa – turvataan kasvu jatkossakin

25.08.2022 | Nadia Tamminen, johtaja, tutkimus ja innovaatiot

Lääketeollisuuden investoinnit kasvussa – turvataan kasvu jatkossakin

Terveysalan kasvustrategia on aika saattaa vauhtikaistalle.

Terveysalan kasvustrategiassa on tehty yli hallituskausien järjestelmällistä kehittämistyötä, joka alkaa kantaa hedelmää.

Lääketeollisuuden investoinnit Suomeen ovat kasvaneet viimeisten vuosien aikana. Vuonna 2021 investoinnit olivat 357 miljoonaa euroa, mikä on 8 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Tuotannon investoinnit kasvoivat jopa 80 %, ja kasvua on odotettavissa tulevinakin vuosina – niin tuotanto- kuin tutkimusinvestoinneissa.

VM:n budjettiesityksessä on kohtuullisen hyvin huomioitu sellaiset terveysalan kasvustrategian vaatimat investoinnit, joilla Suomi voi olla entistä houkuttelevampi maa tänne investoiville yrityksille.

VTR-rahoitusta ollaan kasvattamassa 5 miljoonalla eurolla ja Kanta-palveluiden kehittämiseen tarkoitettua rahaa 10 miljoonalla eurolla.

Arvostamme sitä, että valtion tutkimusrahoitus terveydenhuollon yksiköille on saatu vuosien jälkeen kasvupolulle. Sosiaali- ja terveysministeriön budjettiin sen sijaan on palautettava terveysalan kasvustrategia, jotta osaamiskeskusten jatkopolku on turvattu. Kuluvalle vuodelle varattiin 5 miljoonaa euroa, ja esimerkiksi osaamiskeskusten toimintaan varattiin 1,5 miljoonaa euroa. Osaamiskeskukset ovat keskeinen osa terveysalan kasvustrategiatyötä ja toiminta edellyttää riittävää rahoituspohjaa.

Lainsäädäntöhankkeiden mm. biopankkilainsäädäntö tulee olla mahdollistavia, jotta potilaan oikeus parempaan hoitoon voidaan turvata ja Suomen kilpailukyky taataan. Toisiolain osalta kiitämme lisärahoitusta, mutta samalla lain ongelmakohdat tulee korjata.

 


 

Lue myös: Lääketeollisuuden investoinnit 2021.