Lääketeollisuudesta tulevaisuudessa Suomen kasvumoottori

14.09.2020 | Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja

Lääketeollisuudesta tulevaisuudessa Suomen kasvumoottori

Suomi ja me suomalaiset tarvitsemme toivoa tuovia uutisia. Voisiko maamme nousta nykyistä merkittävämmäksi lääketeollisuusmaaksi? 

Talousuutisten virta on kuluneena vuonna ollut varsin synkkää luettavaa. Koronapandemia on ravistellut yhteiskuntaamme ja elinkeinoelämäämme karulla kädellä; irtisanomisia, lomautuksia, yritysten ahdinkoa.

Juuri tästä syystä Suomi ja me suomalaiset tarvitsemme toivoa tuovia uutisia. Sellaisia, kuten tuore tieto siitä, että Bayer investoi 35 miljoonaa euroa Turun tuotantoon. Bayer on hyvä esimerkki vientituloja tuovasta yrityksestä, sillä Turussa kehitettyjä hormonikierukoita viedään jopa 130 maahan. 

Tämä yksittäinen investointikin osoittaa, että Suomen houkuttelevuus lääketutkimus- ja tuotantomaana on kasvanut ja toimintaympäristöön tehdyt panostukset ovat lisänneet kiinnostusta investoida Suomeen. 

Kokonaisuudessaan lääkeyritykset investoivat Suomeen vuonna 2019 238 miljoonaa euroa, josta suurin osa kohdentui tutkimusinvestointeihin. Alan yritykset arvioivat, että niiden investoinnit Suomeen kasvavat toteutuessaan tulevan 2 vuoden aikana jopa 200 miljoonalla eurolla.

Meillä on kaikki edellytykset houkutella kansainvälisiä investointeja ja tuoda uusia työpaikkoja katoavien tilalle – ja sitä toden teolla maamme juuri nyt tarvitsee. Lääketeollisuus voisi olla tulevaisuudessa yksi niistä toimialoista, joka tuo selvästi enemmän positiivista kauppatasetta vientitulojen kasvun myötä. Tullin tilastojen mukaan tavaraviennin arvo laski heinäkuussa edelliseen vuoteen verrattuna 13,8 prosenttia, mutta farmaseuttisten tuotteiden vienti nousi kolme prosenttia.

Se vaatii kuitenkin pohjalle pitkäjänteisen suunnitelman sekä myyntityötä maailmalla. Terveysalan kasvustrategia on ollut ponnistuslauta, jonka pohjalta on saatu paljon hyvää aikaiseksi, mutta työtä on jatkettava suunnitelmallisesti. Siksi onkin tärkeää, että esimerkiksi VTT:ssä on aloitettu esiselvitys, missä kohdin ja millä alueilla Suomella on edellytykset olla mukana kisaamassa tuotantoinvestoinneista.

Juuri nyt Suomen tulee nostaa itsensä nykyistä merkittävämmäksi lääketeollisuusmaaksi.