Lääkkeiden ja muiden kriittisten tavaroiden kuljetus tulee turvata

20.03.2020 | Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja

Lääkkeiden ja muiden kriittisten tavaroiden kuljetus tulee turvata

Logistiikka-ala saatava mukaan hallituksen tukipakettiin

Keskiviikkona pidetyssä Euroopan liikenneministereiden neuvoston kokouksessa lääkekuljetusten turvaaminen nostettiin esille. Samoin Suomen sisäministeriön tiedotteessa todettiin eilen, että Suomen rajoilla turvataan mm. päivittäistavaroiden ja lääkkeiden kulkeminen.

Epidemian seurauksena kuitenkin esimerkiksi laivaliikenne on supistanut toimintaansa. Myös kuljetusalan ammattilaisten karanteenit ja sairastumiset saattavat joissain maissa vaikeuttaa tai hidastaa kuljetuksia.

Tämän vuoksi me lääketeollisuudessa ehdotamme, että hallituksen tukipakettia laajennettaisiin kuljetusalalle, jotta lääkkeiden saatavuus  varmistetaan Suomeen ja suomalaisille kaikkialla maassamme.

Tällä hetkellä akuutteja ongelmia kuljetuksissa ei ole havaittu, mutta lääketeollisuuden toimijat ovat varautuneet tilanteeseen jo useiden viikkojen ajan ja vaihtoehtoisia kuljetusreittejä on selvitetty.

EU:n liikenneministerit käsittelivät 18.3. koronaviruksen vaikutuksia liikennesektoriin. Kokouksessa ilmaistiin vahvasti, että välttämättömien tavaroiden on saavutettava kansalaiset. Tavaroiden liikkuvuus halutaan turvata ja lääkkeet nostettiin erikseen esimerkkinä.

Komissio on toistaiseksi ehdottanut toimenpiteiksi seuraavia: Kuljetusalan työntekijöiden vapaa liikkuvuus, ”vihreät käytävät” – tavaraliikenteelle priorisoidut kaistat, joustavuutta ajo- ja lepoaikoja koskeviin sääntöihin sekä toimenpiteiden ennakkoilmoitus komissiolle.