Sähköistä rokotekorttia kiirehdittävä

04.02.2020 | Laura Labart, erityisasiantuntija, Lääketeollisuus ry

Sähköistä rokotekorttia kiirehdittävä

Suomalaiset eivät osaa huolehtia terveydestään (HS 18.1.) on kärjekäs, mutta valitettavan totuudenmukainen otsikko. Terveyden ”määräaikaishuollot” jäävät meillä liian monelta tekemättä. Kun ennaltaehkäisy ontuu ja rokottaminen sen osana, loppulasku yhteiskunnalle on turhan iso. Uutisjuttu nosti esiin sen, ettei Suomessa ole kansalaiselle suunnattua sähköistä rokotusrekisteriä, josta voisi kätevästi tarkistaa, onko oma rokotesuoja kunnossa. Tähän olisi syytä saada nopeasti muutos.

Omakanta-pohjainen sähköinen rokotekortti on ollut suunnittelupöydällä – ja työstössäkin – jo jonkin aikaa. Kansalaisen näkökulmasta olisi tärkeää edetä rokotekortin käyttöönottoon. Nyt tarvitaan tuloksekasta julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä, jotta asia saadaan ripeästi kuntoon.

Työkalut järjestelmän nopeaan rakentamiseen ovat olemassa. Kyse on tahdosta ja priorisoinnista. Kansalaisten terveysosaaminen ja sen terveyden edistäminen eivät saa jäädä kiinni teknisestä ratkaisusta, jonka toteuttamisen kustannukset ovat hyötyihin nähden maltilliset. Rokotukset ovat helppo ja kustannusvaikuttava tapa investoida terveyteen ja sähköinen rokotuskortti olisi oiva työkalu hyvän rokotuskattavuuden ylläpitämiseksi.

Lääketeollisuus ry:n Rokoteasiantuntijaryhmä
puolesta Laura Labart, erityisasiantuntija