Kasvot suomalaiselle lääketutkimusosaamiselle

24.10.2019

Kasvot suomalaiselle lääketutkimusosaamiselle

Kliinisten lääketutkimusten ammattilaiset valitsivat vuoden 2019 tutkijalääkärin, tutkimushoitajan ja CRA:n (Clinical Research Associate) kuudetta kertaa Suomessa. Kolmikko muodostaa lääketutkimuksessa tutkimustiimin, jossa kunkin rooli on merkittävä turvallisen ja onnistuneen lääketutkimuksen kannalta. Henkilöt julkistettiin ja palkittiin kunniakirjoin Lääketietokeskuksen järjestämässä vuosittaisessa Kliinisten tutkimusten foorumissa 24.10.2019 Helsingissä.

Vuoden Tutkijaksi valittiin Eero Pesonen (HUS), Vuoden Tutkimushoitajaksi Katri Meriläinen (HUS) ja Vuoden CRA:ksi Iida Diits (PAREXEL Finland Oy).

Voittajat valittiin kliinisen lääketutkimuksen ammattilaisten antamien ehdotusten perusteella. Toteutettuun äänestykseen osallistuivat sekä lääkeyrityksissä että terveydenhuollon tutkimuskeskuksissa työskentelevät henkilöt.

Vuoden tutkijaksi valittiin dosentti, erikoislääkäri Eero Pesonen HUSista. Pesosta kuvattiin esimerkilliseksi tutkijaksi, opettajaksi sekä kliinikoksi, joka omalla esimerkillään kannustaa tutkijanuran eri vaiheissa olevia lääkäreitä tutkimustyöhön kliinisesti tärkeistä aihekokonaisuuksista. Eero perustelee aina tarkoin päätöksiensä taustat, on kollegiaalinen, tukee tutkimusryhmän jäseniä ja on innostava tutkimusryhmän vetäjä, joka lipsumattomalla otteellaan tekee tinkimätöntä työtä tieteen hyväksi.

Vuoden tutkimushoitajaksi valittiin Eero Pesosen kanssa samasta tutkimustiimissä toimivan Katri Meriläinen. Häntä luonnehdittiin ahkeraksi, innostuneeksi ja ammattitaitoiseksi tutkimushoitajaksi, joka tekee työtä sydämellään ja on sinnikkäästi jatkokouluttautunut tutkimushoitajan tehtäviin kaiken muun työn ohessa.

Vuoden CRA:ksi valittiin Iida Diits PAREXEL Finland Oy:sta. Iida on kokenut tutkimusammattilainen, joka pitää hyvin langat käsissään ja on suurena apuna tutkimuskeskuksille ja sponsoreille. Iida on tarkka, tunnollinen ja idearikas, ja hänen työnsä laatu on kiitettävää.

Suomalaiselle tutkimusosaamiselle kasvot

Vuoden tutkimusammattilaisten palkitsemisen tavoitteena on antaa suomalaiselle tutkimusosaamiselle kasvot ja nostaa kliinisten lääke- ja laitetutkimusten profiilia. Lääketutkimusten toteuttaminen on erittäin vaativaa ja säänneltyä työtä, joka vaatii toteuttajilta jatkuvaa kouluttautumista ja hyvien kliinisten tutkimustapojen syvällistä tuntemusta. Tutkimuksilla on myös merkittävä rooli terveydenhuollossa.

Tänä vuonna 15. kertaa järjestettävä Kliinisten tutkimusten foorumi on verkostoitumis- ja koulutuskokonaisuus kaikille kliinisten tutkimusten parissa toimiville. Tapahtumassa kuullaan tärkeässä roolissa myös kliiniseen lääketutkimukseen osallistuneiden potilaiden kokemuksia. Tapahtumaan osallistuu 130 alan ammattilaista lääke- ja laiteteollisuudesta, tutkimuskeskuksista ja julkisesta terveydenhuollosta.

Kuva: Khadija Haidari