Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2024

20.12.2023

Rauhallista joulua ja onnellista uutta vuotta 2024

Vuosi 2023 alkaa kääntyä kohti loppuaan ja ennen kuin hiljennymme viettämään joulua kera läheisten, on hyvä luoda silmäys tähän vuoteen.

Vuosi on yhdistyksessämme ollut vaiherikas ja työntäyteinen. Alkuvuosi ja koko kevät oli vauhdikasta vaikuttamisen aikaa eduskuntavaaleja kohti mentäessä. Aloitimme heti tammikuussa osallistumalla puolueiden vaalistartteihin ja jatkoimme kiertämällä yliopistosairaalapaikkakuntia yleisötilaisuuksin. 

Vaalikeväänä saimme kohdata lukuisan määrän vaaliehdokkaita. Keskustelu toisensa jälkeen saimme todeta, että lääketeollisuuden asiat kiinnostavat ja niitä pidettiin Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeinä. Näkemyksemme vain vahvistui, kun vihdoin historiallisen pitkien neuvottelujen jälkeen saimme lukea uudesta hallitusohjelmasta erityisen paljon lääkkeitä ja terveysalaa koskevia kirjauksia. 

Väsymätön työ ja usko yhteistyön voimaan siis kannatti. Kiitämmekin niin jäsenyrityksiämme kuin lukuisia muita sidosryhmiämme kaikista yhteisistä ponnistuksista tavoitteidemme edistämisessä. 

Ja työ jatkuu. Hallitusohjelma on vasta sanoja ja nyt tavoitteet on muutettava teoiksi. Onkin hyvä, että hallitus on tarttunut toimeen ripeästi. Terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelmatyö on käynnistetty, toisiolain uudistamiseen on tartuttu ja lääkeasioiden uudistusta, mukaan lukien uusien lääkkeiden arviointijärjestelmän kehittämistä, ollaan edistämässä lääkehuollon tiekartan mukaisesti. Viime viikolla eduskunta myönsi 500 000 euron lisärahoituksen laaturekisteritoiminnan kehittämiselle. Tämä on mainio lahja suomalaisille potilaille entistä tasa-arvoisemman hoidon turvaamiseksi ja tietoon perustuvan toiminnan edistämiseksi. 

Arvostamme niin poliittisten päättäjien kuin virkakunnankin päättäväisyyttä. Ilmassa on paljon huolia; sota Euroopassa, hybridihyökkäykset Suomeen sekä maamme ja hyvinvointialueiden huolestuttava taloustilanne. Suomalaisten lisääntyvästä pahoinvoinnista puhumattakaan. Nyt, jos koskaan, päättäjiltämme tarvitaankin rohkeutta ja kykyä yhteiseen keskusteluun. On löydettävä uusia tapoja toimia ja tehtävä hankaliakin päätöksiä. Lääketeollisuus ry ja sen jäsenyritykset ovat valmiita yhdessä etsimään ratkaisuja. Tavoitteena on hyvinvoivat ja toimintakykyiset ihmiset, jotka ovat mahdollisimman pitkään työelämässä. Jäsenyrityksemme toimivat ympäri maailmaa ja ovat kumppaneina ratkomassa samoja huolia niin Japanissa kuin Italiassakin. Meillä on paljon annettavaa terveydenhuollon kehittämisessä.  

Haluamme toimialana olla myös mukana luomassa Suomeen työpaikkoja ja talouskasvua. Tänä vuonna olemme aktiivisesti nostaneet keskusteluun huolen Suomen ja koko Euroopan kilpailukyvystä. Näemme, että Suomi voisi olla kokoaan suurempi maa Euroopan terveysalalla rakentamassa turvallista ja terveempää tulevaisuutta.  

Valmistaudumme jo kevään EU-vaaleihin niin kansallisesti kuin kattojärjestömme Efpian kautta Euroopan tasolla, ja olemme aloittaneet keskustelut jo syksyisessä seminaarissamme. Tätä työtä jatkamme heti joulun pyhien jälkeen.  

Nyt on kuitenkin aika hengähtää ja kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme kuluneesta vuodesta. Tuokoon uusi vuosi tullessaan kaikkea hyvää; ennen kaikkea rauhaa ja terveyttä. 

Kiittäen, 

Petra Tirkkonen
vt. toimitusjohtaja, Lääketeollisuus ry   

Niilo Färkkilä
Hallituksen puheenjohtaja, Lääketeollisuus ry 
toimitusjohtaja, Amgen Suomi