Toivorikasta joulua!

16.12.2019 | Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja, Lääketeollisuus ry

Toivorikasta joulua!

Joulu on rakkauden ja toivon juhla. Se kutsuu meitä viettämään aikaa läheistemme kanssa ja jättämään arjen kiireet taakse. Lapset ja lapsenmieliset laativat joulun toivelistoja ja moni meistä nauttii siitä, että saa antaa omastaan ja ilahduttaa läheisiään.

Jonkun läheisemme joulutoive on vakavampi. Joka kolmas meistä suomalaista nimittäin sairastuu elämänsä aikana syöpään, ja tänäkin jouluna joku lähellämme on saattanut juuri saada tiedon sairastumisestaan. Silloin suurin toive on paraneminen.

Edelleen osa syövistä on sellaisia, joista selviäminen ei ole itsestään selvää. Tiede tuo kuitenkin toivoa heillekin, joilla sitä ei vielä tänä päivänä ole. 

Osalle potilaista se voi tarkoittaa tutkimuspotilaana oloa ja sitä kautta uusimman ja vaikuttavimman hoidon saamista, elinajan pitenemistä tai syövästä paranemista. Osalle taas sitä, että syöpätyyppi voidaan tutkia ja todeta mahdollisimman varhain ja sitä kautta löytää tehokkain ja vaikuttavin hoito aikaa ja resursseja hukkaamatta. 

Tämän vuoden Lääkeinformaatioteoksi halusimme nostaa kampanjan, joka nostaa toivon merkitystä sairastumisen hetkellä. #toivonkukka (toivonkukka.fi) korostaa syöpään sairastuneiden omakohtaisin kokemuksin sitä, kuinka jo pelkkä luotettavan tiedon saaminen tai mahdollisuus osallistua itseä koskeviin hoitopäätöksiin tuo toivoa sairastuneelle.

#toivonkukka -kampanja on potilaiden kiitos syöpätutkijoille heidän sinnikkäästä työstään syövän voittamiseksi sekä kiitos terveysalan ammattilaisille, jotka jaksavat kohdata jokaisen potilaan henkilökohtaisesti ja ottavat rohkeasti käyttöön uusia hoitoja auttaakseen syöpään sairastunutta.

Myös me Lääketeollisuus ry:ssä haluamme kiittää Teitä, tutkijat ja ammattilaiset, arvokkaasta työstänne toivon puolesta. Samoin kuin Teitä kaikkia muita yhteistyökumppaneitamme. 

Vuosi 2019 on ollut vauhdikas ja tapahtumantäyteinen vaaleineen ja EU-puheenjohtajakausineen, ja paljon olemme yhdessä saaneet aikaan. Terveysalan kasvustrategialle on tulossa jatkoa tällä hallituskaudella ja lääkealan kehittämisen tärkeä tiekartan toimeenpano käynnistyy jo tulevana vuonna eduskunnan joulurahan mahdollistamana. Merkittäviä lakeja hyväksyttiin, kuten kansainvälisesti täysin erityinen laki terveystiedon toisiokäytöstä alkuvuodesta ja ehdollisen korvattavuuden määräaikainen laki loppuvuodesta. Alan kannalta tärkeä Findata aloitti toimintansa, samoin kuin pitkän suunnittelutyön jälkeen valtakunnallinen Syöpäkeskus. 

Tekeminen ei kuitenkaan lopu tähän. Haasteita on edelleen taklattavana, jotta Suomi voisi olla houkutteleva maa tutkimukselle, ja ennen kuin jokaisella suomalaisella on mahdollisuus parhaaseen ja vaikuttavimpaan hoitoon, toivoon paranemisesta. Aitoa yhteistyötä ja avointa keskustelua, rohkeita ratkaisuja tarvitsemme jatkossakin.

Tarvitaan myös satsauksia perustutkimukseen sekä entistä tiiviimpää yhteistyötä teollisuuden ja yliopistojen välillä, koska lääkehoitojen kehittämisessä lääketeollisuuden yritysten tekemät satsaukset ovat merkittäviä – elinehto tieteen kehittymiselle. Tutkimuslääkkeiden lisäksi on panostettava siihen, että jo olemassa olevat innovatiiviset hoidot saadaan nopeammin suomalaisten potilaiden käyttöön. Tällaisia ovat esimerkiksi immunologiset syöpähoidot, joiden käyttöönotossa olemme Euroopan häntäpäässä.

Joululahjarahamme annamme tänä vuonna John Nurmisen Säätiölle, sillä toivo hyvästä huomisesta edellyttää, että pidämme myös ympäristöstämme hyvää huolta. John Nurmisen Säätiö tekee konkreettista työtä Itämeren suojelemiseksi ja rehevöitymisen vähentämiseksi. Työn tavoitteena on Itämeren hyvä tila.

Lämmintä ja toivorikasta joulua toivottaen,
Sanna Lauslahti, Lääketeollisuus ry