Yhdessä selviämme kriiseistä ja haasteista

22.12.2022

Yhdessä selviämme kriiseistä ja haasteista

Tänä jouluna jouluntarina puhuttaa ja pysäyttää meidät erityisellä tavalla uskonnosta riippumatta.

Varaton isä huolehtii nuoresta vaimostaan, jolla ei ollut paikkaa mihin synnyttää lapsensa. Pitkä matka takana ja vieras kaupunki. Ei turvaverkkoja, joihin luottaa ja nojata. Kuinka turvattomiksi heidän täytyikään tuntea itsensä. Kuinka monia pelkoja varmasti mielessä vilisi.

Samaa turvattomuutta tuntee tänä jouluna liiankin moni. Kaikki eivät voi viettää sellaista joulua jota ovat ennen viettäneet.

Meidät kaikki järkyttäneen ja yllättäneen sodan vuoksi lukuisat ukrainalaisperheet ovat joutuneet jättämään kotinsa ja lähtemään kohti tuntematonta. Heidän mielessään elää huoli kotimaahan jääneistä läheisistä ja toive rauhasta ja kotiin paluusta. Jouluaika elää mielessä, mutta joulun vietto voi olla pommitusten kuminassa tai vieraassa maassa.

Turvattomuutta kokee moni myös kotimaassamme. Kiihtyvä inflaatio ja hurjaa vauhtia nousevat hinnat aiheuttavat monessa perheessä isoja talousvaikeuksia. Koronan jälkimainingit näkyvät perheiden pahoinvointina.

Hoito-päivystyskriisien koetellessa monia pohdituttaa, saanko hoitoa, jos sitä tarvitsen. Hoitajapulasta kärsivä terveydenhuoltomme ei millään pysty tällä hetkellä vastaamaan kaikkiin ihmisten avuntarpeisiin. Moni ikäihminen, joka ei selviä enää kotona itsekseen, joutuu odottamaan hoivapaikkaa aivan liian kauan.

Epävarmuuksien ajan keskellä on syytä keskittyä toivon antamiseen

On ensiarvoisen tärkeää varmistaa, että ikääntyvässä Suomessa mahdollisimman moni pystyy tekemään työtä pitkään ja hyväkuntoisena. Ennaltaehkäisyyn tulee panostaa kaikissa ikäluokissa, mutta samalla varmistaa, että silloin kun se on tarpeen, ihmisillä on saatavilla tarvitsemansa vaikuttavat lääkehoidot osana hyvää hoitoa.

Maamme päättäjiltä tarvitaan aivan erityistä viisautta. Kuinka suunnata tämän pienen maamme rahat ja käsiparit juuri sinne, missä niitä eniten tarvitaan? Kuinka varmistaa ihmisten arkiturvallisuus, ja kuinka takaamme aivan jokaiselle parhaan mahdollisen hoidon asuinpaikasta huolimatta?

Päättäjiltämme vaaditaan myös aivan erityisiä toimia varmistamaan, että suomalainen yhteiskunta toimii ja kantaa, jos emme itse siihen kykene. Tämän varmistamiseksi on päättäjiemme syytä olla huolellinen maamme huoltovarmuuden osalta. Tulee varmistaa, että kriisin jatkuessa suomalaisilla on saatavilla kriittiset hyödykkeet, kuten lääkkeet, myös kriisin aikana.

Epävarmuuksien keskellä haluan kiittää päättäjiämme siitä, kuinka hyvin he ovat selvinneet tällä hallituskaudella meitä kohdanneista täysin odottamattomista kriiseistä. Poikkeustilanteista, jotka ovat aivan odottamatta iskeneet kasvoillemme ja edellyttäneet päättäjiltämme aivan ääretöntä joustokykyä ja kykyä tehdä yhteistyötä.

Haluan samalla antaa teille lämpöiset kiitokset - yhteistyökumppani, jäsenyrityksemme tai toimistomme ihminen. Olemme yhdessä saaneet tehdä vuoden mittaan merkityksellisiä tekoja suomalaisten hyväksi. Uskon, että yhdessä selviämme myös tulevista kriiseistä ja haasteista.

Toivon, että tänä jouluna jokainen meistä tekisi pienen teon turvattomuuden ja yksinäisyyden poistamiseksi. Me Lääketeollisuus ry:ssä olemme antaneet joululahjarahamme Ensi- ja turvakotien liitolle, joka tekee äärimmäisen tärkeää työtä niiden perheiden kanssa jotka tarvitsevat kipeästi apua.

Päätössanoja miettiessäni tuli mieleen useampikin joululaulu, jotka kertovat lämmöstä ja välittämisestä. Lopulta valikoitui Varpunen jouluaamuna säe, jossa hienosti tiivistyy välittäminen, antaminen, vastaanottaminen ja toivo.

”Pienen pirtin portailla oli tyttökulta: 
- Tule varpu, riemulla, ota siemen multa! 
Joulu on, koditon varpuseni onneton, 
tule tänne riemulla, ota siemen multa!”


Kuluneesta vuodesta kiittäen,
Sanna Lauslahti, Lääketeollisuus ry:n toimitusjohtaja