Erika Parviainen, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2022:

Osallistuin vuoden 2020 PIF Stars -ohjelmaan, joka koronapandemiasta johtuen saatiin vietyä maaliin vasta keväällä 2022. Olen viittä vaille valmis maisteri Tampereen yliopistosta, biolääketieteellisen teknologian tutkinto-ohjelmasta, ja aloittelen samalla kauppatieteiden opintoja Aalto yliopistossa. Olin kuullut PIF Stars -ohjelmasta opiskelukavereiltani, jotka olivat opinnoissaan sen verran minua edellä, etten vielä ehtinyt samaan toteutukseen heidän kanssaan. Olin siis hyvissä ajoin tietoinen siitä, että tulen hakemaan, ja odotin seuraavaa hakua innolla.

Olin aivan innoissani, kun sain viestin valinnastani! Jännitin hiukan, miten juuri alkanut koronatilanne vaikuttaisi toteutukseen, ja lopulta ohjelmaa jouduttiinkin siirtämään yhä eteenpäin. Olin kuitenkin itsekin pitkään toipilaana, niin tämä ei haitannut, eikä vaikuttanut omiin aikatauluihini. Lopulta verkostoitumisohjelma vedettiin etänä, mistä huolimatta se oli oikein antoisa, innostava ja mielenkiintoinen. Hyvää kannatti odottaa!

Verkostoitumisohjelma avasi silmäni lääketeollisuuden maailmaan. Olin jo opintojen alusta saakka hieman ahdistunut siitä, onko tällä tutkinnolla väylää minnekään muualle, kuin tutkijaksi. Tutkijan ura ei alusta saakka tuntunut omalta, ja yrittäjäperheessä kasvaneena mieli haikaili yritysmaailmaan. Kun kuulin PIF Starsista, tuntui kuin toiveisiini olisi vastattu.

En oikein osannut asettaa muita odotuksia, kuin mielenkiintoisia koulutuspäiviä ja muihin tutustumista, koska lääketeollisuus alana oli minulle entuudestaan vielä täysin vieras. Kaikki odotukseni täyttyivät ja ylittyivätkin. Vaikkemme päässeetkään tapaamaan kasvokkain, tuntui, että pystyimme tutustumaan toisiimme. Lääkefirmat avasivat esityksineen oven ison muurin läpi, jonka sisällä tämä koko jännittävä ala oli. Esitykset olivat innostavia ja todella monipuolisia. Niissä saatiin laaja ja yksityiskohtainen läpileikkaus yksittäisten firmojen toimintaan erilaisine työtehtävineen ja osastoineen.

Myös tunnelma oli koko ajan kannustava. Meille opiskelijoille painotettiin koko ajan, ettei meidän tarvitsekaan tietää kaikkea entuudestaan, ja että olemme verkostoitumisohjelmassa oppimassa. Meitä kannustettiin keskusteluun ja vuorovaikutukseen, luomaan yhteyksiä yrityksiin ja toisiimme, ja hakemaan rohkeasti työpaikkoja esittäytyneistä firmoista ja alalta ylipäänsä. Tälle alalle ei voi suoraan kouluttautua millään tietyllä koulutusohjelmalla, mikä on hyvä muistaa. Kukaan ei ole heti valmis, vaan kaikki oppivat. Lääkefirmoissakin tarvitaan monenlaista osaamista, ja mikään tietty koulutus ei ole myöskään suoraan sitä poissulkeva. Halu ja mielenkiinto alaa kohtaan tuntuvat painavat sitäkin enemmän.

Ohjelma tarjosi kattavan kuvan myös lääkefirmojen yrityskulttuurista ja ihmisistä. Koko ohjelman läpi oli vahva tunne siitä, kuinka mukavia ja innostavia ihmisiä alalla työskentelee. Kaikilla tuntuu olevan sama tavoite paremman hoidon ja potilaiden voinnin kannalta. Kaikki työskentelevät sydämillään ja potilaan hyvinvointi keskiössä. En ole koskaan aiemmin havainnut samanlaista yhteenkuuluvuutta minkään ryhmän sisällä. Väitän, ettei tällaista voi opiskelijana nähdä ilman tätä ohjelmaa.

Kokonaisuudessaan ohjelma oli todella arvokas. Nyt sen sijaan, että mietin, olisinko sopiva tuolle alalle, mietinkin, mikä sen työnkuvista kiehtoo minua eniten. Olen saanut varmuutta omien taitojeni suhteen ja lisää luottoa omiin unelmiini. Ohjelma toimi jopa eräänlaisena itsetuntobuustina. Mahdollisuus esittää juuri itseä mietityttäviä kysymyksiä matalalla kynnyksellä ja mukavassa ympäristössä oli korvaamaton juttu tässä vaiheessa opintoja ja työuran suunnittelua. Näin hyvä kokemus etänä toteutettuna ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin aivan järisyttävää kokemusta livenä. Kannustan kaikkia kiinnostuneita hakemaan ohjelmaan, jos vähänkään tuntuu siltä – oli koulutustausta mikä tahansa!

 

Niila Rönkä, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2022:

Valmistuttuani kauppatieteiden kandidaatiksi 2019 halusin etsiä omaa polkuani, johon lähtisin opiskeluiden jälkeen.

Minulle tärkeää oli ja on löytää työ, jolla on aito merkitys joka päiväiseen elämään. Haluan pystyä vaikuttamaan työlläni niin yhteiskuntaan, potilaisiin ja työtovereihin. Näin ollen, päätin hakea PIF Stars ohjelmaan avartaakseni näkemystä lääketeollisuudesta ja sen vaikutuksesta näihin edellä mainittuihin asioihin. 

Covid-19-pandemian vuoksi ohjelman ajankohta venyi, mutta kun se viimein järjestettiin, pääsin osallistumaan yritysten etäluentoihin täydellä teholla kotitoimistoltani. Lääkeyritykset antoivat opiskelijoille kattavan kuvan siitä, miten lääketeollisuudessa pystytään vaikuttamaan ja tuottamaan potilaille ja asiakkaille terveyttä. Lisäksi, yritykset antoivat laajemman kuvan siitä, kuinka paljon erilaisia mielenkiintoisia tehtäviä lääkeyritys voi tarjota. 

PIF Stars ohjelma järjestettiin lopulta hyvään ajankohtaan, sillä olen valmistumassa kauppatieteiden maisteriksi, jonka vuoksi minun on harkittava jälleen mihin alalle jatkan opintojeni loputtua. Ohjelman jälkeen sain laajennettua verkostoani lääkeyritysten edustajista ja kanssaopiskelijoista. Suosittelen, että haet ohjelmaan, jos työssä vaikuttaminen ja työn merkitys kiinnostavat, sekä haluat laajentaa verkostoasi erittäin osaavista asiantuntijoista. 

 

Katariina Veijula, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2019:

"Osallistuin PIF Stars -ohjelmaan syksyllä 2019. Olin juuri edelliskesänä valmistunut Tampereen yliopistosta bioteknologian tutkinto-ohjelmasta, joten PIF Stars tuli minulle hyvään saumaan. Olin jo pitkään opinnoissani ajatellut, että lääketeollisuus vaikuttaa monipuoliselta ja kiehtovalta, eikä esimerkiksi ala tutkimuksen parissa yliopistolla tuntunut omalta. Olin kuitenkin aika pihalla, että mitä lääketeollisuus oikeastaan pitää edes sisällään ja mitä siellä voisin tehdä omalla tutkinnollani. Olin opiskellut bioteknologiaa ja sivuaineena kauppatieteitä, ja olin toivonut, että saisin jotenkin tulevassa työssä yhdistettyä sekä tieteellisen taustan että kiinnostuksen kaupallisuuteen.

Heti ohjelman alettua olin aivan fiiliksissä! Kiersimme monessa lääkealan yrityksessä, tapasimme todella inspiroivia tyyppejä ja oma PIF-joukkommekin oli aivan mahtava. Olin itsekseni stressannut valmistumiseni jälkeen, että miten saisin itseni lääkealalle sisään ja mitä ylipäänsä haluaisin tehdä. PIF-porukassa tutustuessani muihin huomasin, että muutkin painivat samojen ajatusten kanssa. Lisämausteen toi se, että olimme kaikki todella eri opiskelualoilta: lääkealalle voi työllistyä hyvin erilaisista taustoista.

PIF Stars -ohjelmaan kannattaa ehdottomasti hakea, jos miettii lääketeollisuutta mahdollisena omana tulevaisuuden alana. Sain itse todella paljon inspiraatiota sille, mihin suuntaan mahdollisesti haluan lääketeollisuudessa mennä. PIF Stars -ohjelmassa on mahdollista luoda kontakteja alan ihmisiin ja bongata niitä mahdollisia työtehtäviä, jotka itseäkin voisivat kiinnostaa. On helpompi lähestyä omia unelmiaan, kun saa jotain ideoita siitä, miten niitä voi lähteä tavoittelemaan.

Nykyään työskentelen Rochella asiakasrajapinnassa tuotespesialistin roolissa neurologisten lääkkeiden parissa. Aloitin tehtävässäni helmikuun alussa. Olen innoissani uudesta työstäni ja se on aivan älyttömän mielenkiintoista! Koronan vuoksi työ on nyt etätyötä, mutta odotan innolla tilanteen helpottumista ja arjen normalisoitumista. Tähän työhön päädyin ihan työpaikkahakemuksen kautta, eli näin ilmoituksen Rochelta ja hain paikkaa. Kannattaa siis pitää silmät auki työilmoitusten suhteen ja hakea rohkeasti, vaikka ei paljon kokemusta olisikaan!

Haluaisin vielä kaikille lääketeollisuuteen haluaville opiskelijoille ja vastavalmistuneille korostaa oman innokkuuden ja sinnikkyyden osuutta työpaikan saamisessa ja alalle pääsyssä. Itse valmistumiseni jälkeen laittelin todella paljon hakemuksia enkä lannistunut siitä, vaikka ei heti tärpännyt ja saanut sitä ”unelmaduunia”. Itse asiassa jo viime syksynä ennen Rochelle tuloa työllistyin silmälääkeyritys Santenille määräaikaiseen assistentin tehtävään regulaatiopuolelle. Tiesin jo heti alkuun, että regulaatiopuoli ei ole se suurin intohimoni luonnontiedetaustani vuoksi, mutta halusin päästä lääketeollisuuteen, joten tartuin tähän tilaisuuteen. Sain työstä hyvää kokemusta lääketeollisuudesta, mikä varmasti oli apuna nykyiseen paikkaan hakiessa. Eli ei kannata alkuun olla turhan nirso, kunhan pääsee alalle sisään ja siitä voi poikia sitten vaikka mitä!"

 

Mari Pesonen, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2019:

”Kuulin PIF Stars -ohjelmasta yliopistolla ohjaavalta opettajalta ja päätin hakea mukaan. Ohjelmassa mukana olleiden opiskelijoiden kesken oli mahtava yhteishenki ja lääkeyrityksistä jäi mieleen lämmin vastaanotto ja hyvä fiilis.

PIF Stars on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan lääketeollisuuden alaan ja hahmottamaan, mitä työtehtäviä ja mahdollisuuksia alalta löytyy. Itse yllätyin siitä, miten monessa eri funktiossa ihmiset työskentelevät. Itse työskentelen Boehringer Ingelheimilla medical managerina. Ohjelmasta oli suoraa hyötyä työllistymisessä. 

Kannattaa ehdottomasti hakea mukaan, tässähän ei voi kuin voittaa!”

 

Natalia Acosta Leinonen, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2018: 

”Hain PIF Stars -ohjelmaan mukaan vuonna 2018, kun suoritin neurotieteen maisteriopintoja Helsingin yliopistossa. Huhtikuussa sain kuulla, että olen päässyt mukaan, ja olin tosi iloinen siitä! 

PIF Stars oli aivan erinomainen kokemus! Parasta, mitä ohjelma on antanut, on toki työpaikka lääketeollisuudessa. Mahtavaa oli se, että pääsimme kurkistamaan moneen eri lääkefirmaan ja heidän arkeensa, käymään toimistoilla ja tutustumaan moneen eri ihmiseen. 

PIF Stars -ohjelmassa oli mukana itseni kanssa samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä eri puolilta Suomea. Yhdessä oli helppo lähestyä alan asiantuntijoita, kun tilanteessa oli monta kohtalotoveria. 

PIF Stars mahdollistaa sen, että pääsee näkemään lääketeollisuuden toimintaympäristöä läheltä ja kuulemaan, mitä omalla tutkinnolla voi lääketeollisuudessa tehdä etenkin luonnontieteilijänä. Yliopistolla usein puhutaan, että valmistumisen jälkeen voit työllistyä ”asiantuntijatehtäviin”. Sehän ei kerro yhtään mitään. Nyt pääset nykäisemään hihasta ihmisiä, jotka ovat näissä asiantuntijatehtävissä, ja samalla konkretisoituu, mitä valmistumisen jälkeen voisi työkseen tehdä. 

Aloitin maaliskuussa 2020 Rochella, ja sitä ennen ehdin työskennellä Orionilla. Toimin nyt customer partnerina, ja lähes koko ajan olen ollut etätoimistolla koronaviruspandemian takia, enkä ole vielä päässyt tekemään asiakastyötä. Toki alkuperehdytys ja omaan terapia-alueeseen tutustuminen on onnistunut hyvin etänäkin. 

Kannustan hakemaan rohkeasti mukaan! PIF Stars on loistava mahdollisuus verkostoitua ja ehkä myös päästä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Itsensä haastamisen taito on työelämässä tärkeää, ja PIF Starsissa sitäkin pääsee opettelemaan.”