Simo Inkala, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2023:

"Huomasin PIF Future Stars 2023 -verkostoitumisohjelman mainoksen LinkedInissä loppuvuodesta 2022, kun olin viimeistelemässä bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan maisteriohjelmaa Tampereella. Päätin hakea mukaan, koska lääketeollisuus on kiinnostanut minua työnantajana jo pidempään.

Olen aina ollut erittäin utelias ja kiinnostunut luonnontieteistä. Valmistuin biologiksi Oulusta vuonna 2015 pääaineenani kasviekologia. Tein vähän aikaa töitä maastobiologina ja aloitin tohtoriopinnot, mutta päätin opiskella farmaseutiksi paremman työllisyyden toivossa. Valmistuin farmaseutiksi vuonna 2018 ja työskentelin farmasian alalla sekä apteekeissa että sairaalassa. Koin kuitenkin, ettei farmaseutin työ tarjonnut tarpeeksi haasteita eikä mahdollistanut kaikkien kykyjeni hyödyntämistä. Päätin siis yhdistää aiemmat opintoni ja aloitin bioinformatiikan opinnot Tampereella bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan maisteriohjelmassa, josta valmistun virallisesti elokuussa 2023.

Ura lääketeollisuudessa on ollut mielessäni siitä lähtien, kun valmistuin farmaseutiksi. Haluan tehdä kansainvälistä, monipuolista ja haastavaa työtä, jolla on merkitystä. Haluan myös olla mukana tekemässä maailmasta parempaa paikkaa elää. Uskon, että lääketeollisuudessa voisin löytää kansainvälisen urapolun, jossa voisin hyödyntää täysillä ammatillista potentiaaliani ja tehdä merkityksellistä työtä potilaiden hyväksi.

PIF Future Stars 2023 -ohjelma järjestettiin kolmena kahden päivän jaksona kevään 2023 aikana. Tunnelma ennen ohjelman alkua oli jännittävä, enkä tiennyt mitä odottaa. Heti ensimmäisten sessioiden jälkeen kävi ilmi, että PIF Future Stars tulee olemaan erittäin kannustava, ja kaikki osallistujat ovat erittäin älykkäitä, aktiivisia ja motivoituneita. Todellisia tulevaisuuden tähtiä!

Kävimme läpi useita lääkeyrityksiä päivien aikana ja tutustuimme Lääketeollisuus ry:n toimintaan. Ohjelmaan kuului paljon keskustelua, ja kysymyksille oli varattu runsaasti aikaa. Hiljaisia hetkiä ei ollut lainkaan. Vaikka vierailut kestivät vain muutaman tunnin kunkin yrityksen osalta, oli hienoa huomata, että yrityskulttuurit vaihtelivat. Keskustellessani muiden osallistujien kanssa mielenkiintoisimmista vierailuista, huomasin, että osallistujien mielipiteet siitä, mitkä yritykset vaikuttivat mielenkiintoisimmilta, vaihtelivat merkittävästi.

Lääketeollisuus on ainakin itselle ollut hieman mystisen esiripun takana, joka raottui merkittävästi PIF Future Stars -ohjelman myötä. Oli helpottavaa huomata, että tunnelma yrityksestä riippumatta oli kannustava, ja erityisesti kannustettiin hakemaan paikkoja, vaikkei ihan jokaista työpaikkailmoituksessa mainittua vaatimusta täyttäisikään.

Koin ohjelmaan osallistumisen arvokkaana kokemuksena. PIF Future Stars antoi erinomaisen katsauksen lääketeollisuuden työnantajamahdollisuuksiin Suomessa. Lisäksi ohjelma painotti alan kansainvälisyyttä, mikä on minulle erityisen merkityksellistä. Opin PIF Future Starsista paljon arvokasta yleistietoa muun muassa lääkealan säätelyn monimutkaisuudesta, markkinoinnista sekä uusimmista trendeistä tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Sain myös käsityksen eri lääkeyritysten painopisteistä terveydenhuollon kentällä. 

Parasta ohjelmassa oli mahdollisuus tutustua upeisiin ihmisiin ja mahdollisiin tuleviin työtovereihin! Suosittelen ehdottomasti hakemaan PIF Future Starsiin, jos on vähänkään harkinnut uramahdollisuuksia lääketeollisuudessa."