Tomi Saviluoto, PIF Future Stars -alumni vuodelta 2023:

"Ensimmäisen kerran, kun näin haun PIF Future Stars -verkostoitumisohjelmaan, ajattelin, että tämä on aivan mahtava tilaisuus päästä näkemään lääketeollisuutta sisältäpäin. Ajatus lääketeollisuuden parissa työskentelystä oli alun perin johdattanut minut opiskelemaan biolääketiedettä, mutta opiskeluissa lääketeollisuutta sivuttiin erittäin vähäisesti. PIF Future Stars -ohjelman myötä pääsin kunnolla tutustumaan tähän itselleni vieraaseen teollisuuteen ja näkemään, minkälaisia mahdollisuuksia lääketeollisuus erityisesti Suomessa tarjoaa.

Ohjelma antoi loistavan ymmärryksen siitä, miten Suomessa Lääketeollisuus ry ja siihen kuuluvat jäsenyritykset toimivat. Tämä piti sisällään kattavan kerronnan, siitä minkälaisia tekijöitä tulee ottaa huomioon ja mitä pitää tehdä, jotta uudet lääkeaineet saadaan Suomessa markkinoille ja potilaiden käyttöön. Tähän lukeutui myös asiat, jotka vaikuttavat kriittisesti siihen, että uusia ja tehokkaita lääkeaineita testataan Suomessa kliinisissä kokeissa.

Koin myös hyvin mielenkiintoiseksi ja jännittäväksi päästä vierailemaan lääketeollisuudessa toimivissa eri yrityksissä ja kyselemään erittäin matalalla kynnyksellä kysymyksiä yrityksien työntekijöiltä. Tämä auttoi minua ymmärtämään paremmin, mitä eri työtehtävät pitävät käytännössä sisällään, minkälainen työkulttuuri kyseisessä yrityksessä ilmenee ja mitä tulisi pitää mielessä, kun lähtee hakemaan sitä ensimmäistä työpaikkaa lääketeollisuudesta. Sen lisäksi, että sain verkostoitua yritysten edustajien kanssa, myös itse ohjelmassa tapasin todella paljon saman henkisiä ja mukavia ihmisiä, joiden kanssa oli huippua kulkea PIF Future Stars -ohjelma yhdessä läpi ja vaihtaa ajatuksia aina yritysvierailujen tai ohjelmapäivien jälkeen.

Voin suuresti suositella ohjelmaa, jos on pienintäkään kiinnostusta lääketeollisuutta kohtaan ja haluaisi löytää sieltä tulevaisuuden työpaikan itselleen. Vaikka osasin odottaa, että PIF Future Stars -ohjelma tulee olemaan loistava kokemus, pystyi se silti ylittämään odotukset laadukkuudellaan ja sisällöllään.

Tällä hetkellä en itse työskentele suoranaisesti lääketeollisuuden yrityksessä, mutta tulevaisuudessa tilanne voi muuttua. Siinä vaiheessa uskon, että ohjelmasta saadut kokemukset ja verkostot nousevat erittäin tärkeiksi. Päällimmäisenä jäi kuitenkin mieleen, että halu päästä osaksi lääketeollisuutta ratkaisee ja tämä verkostoitumisohjelma auttaa tuomaan sitä esiin."