Koronarokotteiden saatavuutta parannetaan tuotantoa lisäämällä, ei patentteja purkamalla.

08.04.2021 | Laura Labart, erityisasiantuntija

Koronarokotteiden saatavuutta parannetaan tuotantoa lisäämällä, ei patentteja purkamalla.

Patenttien purkaminen ei lisäisi rokotteiden saatavuutta, eikä vauhdittaisi tuotantoa. Patenteista luopuminen ei myöskään takaisi tasapuolisempia osuuksia koronarokotteista, sillä tällä hetkellä on kyse niukkuuden jakamisesta.

Viime viikolla saimme lukea mediasta toimittajan näkemyksiä rokotteita pihtaavista lääkeyhtiöistä sekä siitä, kuinka koronarokotteen saatavuuskysymykset ratkaistaisiin vapauttamalla rokotteiden patentit.

Patenttien purkaminen ei lisäisi rokotteiden saatavuutta, eikä vauhdittaisi tuotantoa. Patenteista luopuminen ei myöskään takaisi tasapuolisempia osuuksia koronarokotteista, sillä tällä hetkellä on kyse niukkuuden jakamisesta. Siitä, että koronarokotteiden tuotantokapasiteetti ei kykene vastaamaan globaaliin kysyntään.

Tarve on noin 12 mrd annosta ja lääkeyhtiöt tekevät kaikkensa tuotannon ja toimitusten nopeuttamiseksi. Miksi ne toimisivat päinvastoin? Rokoteyritykset ovat jo sopineet yhteistyöstä tuotannon kasvattamiseksi niiden kanssa, joilla on ollut valmius taata tuotteiden turvallisuus ja laatu.

Rokotteiden tuotanto on tarkkaan säädeltyä ja uuden yksikön pystyttäminen vie yleensä vähintään vuoden. Uskallan väittää, että missään ei ole tyhjäkäynnillä sääntelyn täyttävää rokotteiden tuotantokapasiteettia. 

Patentit ovat edellytys sille, että ylipäätään uusia lääkkeitä ja rokotteita voidaan kehittää. Ne ovat suoja keksinnölle ja sille, että tutkijat ovat voinee kehittää koronarokotteen ennätysajassa. 

Sen sijaan, että patentit olisivat hidaste pandemian taltuttamiselle, juuri ne auttavat varmistamaan, että olemme valmiita seuraaviin globaaleihin terveyskriiseihin ja voittamaan sairauksia, joihin ei vielä hoitoa ole.  Patentit ovat edellytys myös sille, että jatkuvasti mutatoituvalle koronavirukselle kehitetään uusia rokotteita.

Nimenomaan patentit ovat myös mahdollistaneet valtioiden, tutkimusyhteisöjen ja lääkeyhtiöiden laajan yhteistyön sekä esimerkiksi rokoteyritysten välisen yhteistyön rokotteiden tuotannon tehostamiseksi. 

Patenttijärjestelmän rapauttamisella olisi kauaskantoisia seuraamuksia. Se vaarantaisi tulevaisuuden lääketieteellisten innovaatioiden kehittämisen ja tekisi meistä kaikista haavoittuvampia sairauksille, joille ei ole vielä riittävää hoitoa.