Nyt on rohkeiden päätösten aika - Suomen nokka kohti parempaa tulevaisuutta

04.04.2023 | Sanna Aunesluoma, toimitusjohtaja

Nyt on rohkeiden päätösten aika - Suomen nokka kohti parempaa tulevaisuutta

Onnea uusille kansanedustajille. Jännittävät vaalit ovat ohitse ja edessä on työ hyvinvointi-Suomen vahvistamiseksi.

Tässä ajassa on syytä saada toimintakykyinen hallitus rivakasti kasaan. Elämme poikkeuksellisia aikoja, jossa vastakkainasettelu tulee siirtää syrjään.

Päätöksentekijät, Teillä on varmasti viisautta löytää ratkaisuja, jotka samalla rakentavat parempaa tulevaisuuden yhteiskuntaa ja ratkaisevat aikakautemme vaativimpia kysymyksiä.

Tulevan hallituksen pöytä on katettu meneillään olevilla ja mahdollisilla uusilla torjuttavilla kriiseillä. Edessä on vaativa tehtävä, jossa samalla tulee katsoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin ja luoda uutta, sekä kyseenalaistaa aiemmin tehtyjä päätöksiä. Ympäröivä maailma on aivan toinen kuin silloin, kun moni päätös on tehty.

Juuri käydyt vaalit olivat talousvaalit, ja raha-asiat nousevat yhtenä kärkenä päätöspöydille. Vaihtoehtona on Kreikan tie tai kestävän taloudenpidon tie. Velkaa ei voi ottaa vuosittain miljardikaupalla lisää. Korkokulut tulevat vastaan jo nyt. Ne kaventavat ja tuovat lisää säästöpaineita tulevina vuosina yhteiskuntamme perusasioihin. Talouden suunta voidaan kääntää viisaasti yhdistämällä eri tavoitteita toisiinsa. Indeksit ja työnteon kannusteiden lisääminen ovat yksi tällainen esimerkki.

Julkisen talouden paras ystävä on talouskasvu, erityisesti korkean tuottavuuden ja arvonlisän aloilla. Tästä yhtenä esimerkkinä nostan oman toimialani lääketeollisuuden. Se on korkean tuottavuuden ja arvonlisän ala, joka tuo samalla toivoa tutkimuksen kautta paranemisesta ja lisätyövuosista. Terveet ja hyvinvoivat ihmiset kun ovat kestävän talouden ja kasvun ankkuri.

Talouskasvua ei saada vain jakamalla tukieuroja. Tukieurot menevät hukkaan, jos lupaprosessit eivät toimi, töihin tulevat osaajat jäävät rajojemme ulkopuolelle tai menetämme täällä opiskelleita taitajia muille maille. On tärkeää varmistaa, ettei lainsäädäntö tulkintoineen menee överiksi ja estä sitä kautta uusien työpaikkojen syntymisen.

Lainsäädäntöön liittyen on myös toinen esimerkki tutkimuksen puolelta. Joissain tapauksissa lainsäädäntö nimittäin estää tutkijoita tekemästä sujuvasti varsinkin lääketieteellistä tutkimusta. Suomella olisi varsin hyvä mahdollisuus lääketieteellisen tutkimuksen kautta saada kansainvälisiä investointeja, jotka hyvässä lykyssä voisivat johtaa myös tuotannollisiin investointeihin, mutta lainsäädäntö on joissain kohdin hidasteena.

Uudella hallituksella on pohdittavana heti alkumetreillä myös monta muuta kysymystä, jotka muokkaavat Suomen tulevaisuutta. Millainen NATO-Suomi tulemme olemaan? Millaisen aseman otamme Euroopassa? Miten luomme nykyistä aktiivisemman tavan toimia ja osaamme viedä asiaamme ennakoiden EU:n käytävillä pienenä maana löytäen liittolaiset? EU tulee olemaan yhä keskeisempi päätöksentekoelin, sen vuoksi pienen maan tulee luoda kantansa ajoissa ja viedä niitä aktiivisesti eteenpäin.

Seuraavia vuosia ei helpota se, että Ukrainan sodalle ei näy vielä loppua. Saman aikaisesti geopoliittiset mannerlaatat ovat liikkeessä. Kiinan ja USA:n kipupiste Taiwan kummittelee taustalla ja voi vaikuttaa eskaloitumistilanteessa monella tavalla. Korkeat korot ja elinkustannusten nousu tuovat kotien elämään murheita siitä, miten rahat saadaan riittämään. Pankkikriisiä varten EU:ssa on valmistauduttu, mutta tämäkään kriisi ei ole poissuljettu.

Kriisien alla kipinöi toivon siemen, uusien mahdollisuuksien tie. Tulevalle hallitukselle toivon viisaita päätöksiä antaa toivoa ja luoda valoisampaa tulevaisuutta. Näin me kestämme hetkelliset, ikävät päätöksetkin paremmin.

Lopuksi lämpöiset onnittelut kaikille eduskuntaan valituille kansanedustajille, ja kiitokset kaikille ehdokkaille. Te kaikki olette sankareitamme. Ilman teitä ei olisi demokraattista Suomea. Kiitos!