PIF Star:

23.09.2022 | Erika Parviainen, PIF Star 2022

PIF Star: "Verkostoitumisohjelma avasi silmäni lääketeollisuuden maailmaan"

Osallistuin vuoden 2020 PIF Stars -ohjelmaan, joka koronapandemiasta johtuen saatiin vietyä maaliin vasta keväällä 2022.

Olen viittä vaille valmis maisteri Tampereen yliopistosta, biolääketieteellisen teknologian tutkinto-ohjelmasta, ja aloittelen samalla kauppatieteiden opintoja Aalto yliopistossa. Olin kuullut PIF Stars -ohjelmasta opiskelukavereiltani, jotka olivat opinnoissaan sen verran minua edellä, etten vielä ehtinyt samaan toteutukseen heidän kanssaan. Olin siis hyvissä ajoin tietoinen siitä, että tulen hakemaan, ja odotin seuraavaa hakua innolla.

Olin aivan innoissani, kun sain viestin valinnastani! Jännitin hiukan, miten juuri alkanut koronatilanne vaikuttaisi toteutukseen, ja lopulta ohjelmaa jouduttiinkin siirtämään yhä eteenpäin. Olin kuitenkin itsekin pitkään toipilaana, niin tämä ei haitannut, eikä vaikuttanut omiin aikatauluihini. Lopulta verkostoitumisohjelma vedettiin etänä, mistä huolimatta se oli oikein antoisa, innostava ja mielenkiintoinen. Hyvää kannatti odottaa!

Verkostoitumisohjelma avasi silmäni lääketeollisuuden maailmaan. Olin jo opintojen alusta saakka hieman ahdistunut siitä, onko tällä tutkinnolla väylää minnekään muualle, kuin tutkijaksi. Tutkijan ura ei alusta saakka tuntunut omalta, ja yrittäjäperheessä kasvaneena mieli haikaili yritysmaailmaan. Kun kuulin PIF Starsista, tuntui kuin toiveisiini olisi vastattu.

En oikein osannut asettaa muita odotuksia, kuin mielenkiintoisia koulutuspäiviä ja muihin tutustumista, koska lääketeollisuus alana oli minulle entuudestaan vielä täysin vieras. Kaikki odotukseni täyttyivät ja ylittyivätkin. Vaikkemme päässeetkään tapaamaan kasvokkain, tuntui, että pystyimme tutustumaan toisiimme. Lääkefirmat avasivat esityksineen oven ison muurin läpi, jonka sisällä tämä koko jännittävä ala oli. Esitykset olivat innostavia ja todella monipuolisia. Niissä saatiin laaja ja yksityiskohtainen läpileikkaus yksittäisten firmojen toimintaan erilaisine työtehtävineen ja osastoineen.

Myös tunnelma oli koko ajan kannustava. Meille opiskelijoille painotettiin koko ajan, ettei meidän tarvitsekaan tietää kaikkea entuudestaan, ja että olemme verkostoitumisohjelmassa oppimassa. Meitä kannustettiin keskusteluun ja vuorovaikutukseen, luomaan yhteyksiä yrityksiin ja toisiimme, ja hakemaan rohkeasti työpaikkoja esittäytyneistä firmoista ja alalta ylipäänsä. Tälle alalle ei voi suoraan kouluttautua millään tietyllä koulutusohjelmalla, mikä on hyvä muistaa. Kukaan ei ole heti valmis, vaan kaikki oppivat. Lääkefirmoissakin tarvitaan monenlaista osaamista, ja mikään tietty koulutus ei ole myöskään suoraan sitä poissulkeva. Halu ja mielenkiinto alaa kohtaan tuntuvat painavat sitäkin enemmän.

Ohjelma tarjosi kattavan kuvan myös lääkefirmojen yrityskulttuurista ja ihmisistä. Koko ohjelman läpi oli vahva tunne siitä, kuinka mukavia ja innostavia ihmisiä alalla työskentelee. Kaikilla tuntuu olevan sama tavoite paremman hoidon ja potilaiden voinnin kannalta. Kaikki työskentelevät sydämillään ja potilaan hyvinvointi keskiössä. En ole koskaan aiemmin havainnut samanlaista yhteenkuuluvuutta minkään ryhmän sisällä. Väitän, ettei tällaista voi opiskelijana nähdä ilman tätä ohjelmaa.

Kokonaisuudessaan ohjelma oli todella arvokas. Nyt sen sijaan, että mietin, olisinko sopiva tuolle alalle, mietinkin, mikä sen työnkuvista kiehtoo minua eniten. Olen saanut varmuutta omien taitojeni suhteen ja lisää luottoa omiin unelmiini. Ohjelma toimi jopa eräänlaisena itsetuntobuustina. Mahdollisuus esittää juuri itseä mietityttäviä kysymyksiä matalalla kynnyksellä ja mukavassa ympäristössä oli korvaamaton juttu tässä vaiheessa opintoja ja työuran suunnittelua. Näin hyvä kokemus etänä toteutettuna ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin aivan järisyttävää kokemusta livenä. Kannustan kaikkia kiinnostuneita hakemaan ohjelmaan, jos vähänkään tuntuu siltä – oli koulutustausta mikä tahansa!
 


 

PIF Future Stars 2023 -ohjelman haku on käynnissä. Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä. Hae mukaan ohjelmaan!