Lääketeollisuus kantaa vastuunsa lääkkeiden saatavuuden varmistamiseksi

25.11.2022

Lääketeollisuus kantaa vastuunsa lääkkeiden saatavuuden varmistamiseksi

Lääkkeet ovat kriittisiä, monelle elämää ylläpitäviä hyödykkeitä, ja niiden saatavuudesta tulee huolehtia. Viime vuosina Fimea on saanut aiempaa selvästi enemmän yritysten ennakkoilmoituksia mahdollisista saatavuushäiriöistä. Myös ns. velvoitevarastojen alituslupapyynnöt ovat Fimean mukaan lisääntyneet.

Koronakriisi oli melkoinen painetesti lääkkeiden saatavuudelle. Me Suomessa pärjäsimme kansainvälisessä mittakaavassa erittäin hyvin. Suomalaiset saivat lääkkeensä ilman suuria häiriöitä koko kriisin ajan, vaikka maiden rajoja suljettiin, rekkaliikenne seisoi ja lääkkeiden hamstraus meinasi nostaa päätään. Tästä on kiittäminen koko lääkejakeluketjun ja viranomaisten erittäin hyvää ja tiivistä yhteistyötä sekä kaikkien toimijoiden vahvaa tahtoa saada suomalaisten lääkehoito turvattua.

Lääkelainsäädäntöä on pikaisesti uudistettava saatavuuden varmistamiseksi. Ukrainan sota, kiihtyvä inflaatio ja vauhdilla nousevat tuotantokustannukset haastavat lääketeollisuutta todella myös Suomessa. Tukkuhinnat jatkavat laskuaan, eivätkä viranomaisten hintamekanismit mahdollista nousevien kustannusten valuttamista hintoihin.

Lääkkeet ovat entistä tärkeämpi osa Suomen huoltovarmuutta epävarmassa maailmantilanteessa. Siksi lääkeasioita koskevaa sääntelyä on uudistettava viipymättä, pitäen sisällään myös velvoitevarastointia koskevan lainsäädännön. Yhteiskuntamme tulee varmistaa riittävä lääkerahoitus huomioiden vauhdilla ikääntyvä väestömme ja sairastuvuuden nousu.

Jäsenyrityksemme ovat sitoutuneita varmistamaan potilaiden häiriöttömän lääkehuollon. Tarvitaan kuitenkin myös yhteiskunnan päättäjien toimia ja tukea – lainsäädännön kehittämistä ja riittävää rahoitusta.

Tiina Aitlahti, johtaja lääkehuolto ja -hoito
Sanna Lauslahti, toimitusjohtaja
Lääketeollisuus ry