Lääkkeiden hinnat

Lääkkeiden hinnat kehittyvät kilpailun ehdoilla

Lääkkeiden hinnat muodostuvat tukkuhinnasta, apteekin katteista sekä veroista. Suomessa korvausjärjestelmä ja hintakilpailu pitävät lääkkeiden hinnat kohtuullisina. 

 

Suomessa lääkkeiden hinnat muodostuvat kolmesta tekijästä:

  • Tukkuhinta sisältää lääkeyrityksen ja tukun osuudet, jotka vaihtelevat sopimuksesta riippuen.
  • Apteekki ottaa myymästään lääkkeestä oman katteensa.
  • Lääkkeen kuluttajahintoihin vaikuttavat myös arvonlisävero ja apteekkivero. Apteekkivero lasketaan apteekkiliikkeen arvonlisäverottomasta liikevaihdosta.

Lääkeyritykset saavat itse päättää lääkkeen tukkuhinnan. Laki edellyttää, että tukkuhinta on kaikille sama. Näin myös potilaille resepti- ja itsehoitolääkkeiden hinta on sama joka apteekissa.

Korvausjärjestelmä ja hintakilpailu hillitsevät hintoja

Valtaosa reseptilääkkeistä on Kela-korvattavia. Korvauksen saa vain lääkkeistä, jotka on hyväksytty korvausjärjestelmään. Yhteiskunta osallistuu lääkekustannuksiin, muttei millä hinnalla tahansa. Korvausjärjestelmään pääsee vain tukkuhinnalla, jonka hintaviranomaiset katsovat kohtuulliseksi.

Käytännössä lääkkeen myynti alkaa, kun se on hyväksytty korvausjärjestelmään. Korvausjärjestelmässä lääke saa määräaikaisen tukkuhinnan. Alkuun potilasmäärät ovat pieniä. Kun lääkkeen käyttö vakiintuu ja potilasmäärät kasvavat, hinnat pääsääntöisesti laskevat tukkuhinnan uudistusten yhteydessä.

Lääkkeiden hintoja laskee myös hintakilpailu, jota lääkevaihto ja viitehintajärjestelmä ovat kiihdyttäneet. Kuluttaja hyötyy siitäkin, että monille valmisteille on nykyisin useita vaihtoehtoja tarjolla.

 

Lisää aiheesta: Lääkkeiden hinnat

Tilastoja:

Lääke-euro 2015
Tukkuhintaindeksi 2005-2017
Tukkuhintaindeksi 2000-2017
Tukkuhintaindeksi viitehintajärjestelmässä 2008-2017

Kansainvälinen tukkuhintavertailu 2014