Lääkeväärennökset

Lääkeväärennös on riski terveydelle

Lääkeväärennös on aina terveysriski. Suomeen lääkeväärennöksiä päätyy erityisesti internetin kautta tilattuina sekä myös matkailijoiden tuomina.

Maailman terveysjärjestö WHO määrittelee lääkeväärennöksen näin:

  • Lääkeväärennös on tarkoituksellisesti ja vilpillisesti väärennetty lääkevalmiste. Virheet voivat liittyä lääkevalmisteen koostumukseen ja alkuperään tai tunnistettavuuteen pakkausmerkinnöissä tai muussa lääkevalmistetta koskevassa informaatiossa.

Lääkeväärennös on aina riski terveydelle. Väärennetyn valmisteen vaikuttavat lääkeaineet tai muut ainesosat saattavat olla vääriä, tehottomia tai jopa vaarallisia. Pahimmillaan lääkeväärennös voi tappaa.

Kaikenlaisia lääkkeitä väärennetään

Lääkeväärennökset ovat usein taitavasti tehtyjä. Lääkkeen käyttäjän voi olla mahdotonta tunnistaa väärennöstä esimerkiksi lääkkeen tai sen pakkauksen ulkonäön perusteella. Siksi lääkkeet kannattaa aina hankkia turvallisesta paikasta – suomalaisesta apteekista. Nikotiinikorvaushoitoon tarkoitettuja valmisteita saavat myydä myös luvan saaneet kaupat.

Aitoja laillisia lääkkeitä ei myydä alennuksella internetissä. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta – näin myös on.

Väärennösten haitat mittavat

Lääkeväärennökset muodostavat vakavan terveysriskin niin yksittäisille käyttäjille kuin kansanterveydellekin. Lääkkeitä laittomasta verkkokaupasta tilaava syyllistyy myös lääkkeiden laittomaan maahantuontiin. 

Terveysriskin lisäksi väärennökset

  • heikentävät kuluttajien luottamusta lääketurvallisuuteen
  • loukkaavat lääketeollisuuden teollisoikeuksia ja vahingoittavat sen mainetta
  • vähentävät valtion verotuloja, kun lääkeväärennöksiä myydään laillisten jakelukanavien ohi.

Lääkeväärennösten taustalla toimii järjestäytynyt rikollisuus – aivan kuten huumaus- ja dopingaineiden kaupassa. Lääkkeiden väärentäminen on rikollisjärjestöille kannattavaa toimintaa, jossa kiinni jäämisen riski on pieni. Voit omalla toiminnallasi vaikuttaa siihen, luotko kysyntää rikollisten tuottamille väärennöksille.

Laillista jakeluketjua suojeltava väärennöksiltä

Huolestuttavinta on, jos lääkeväärennöksiä pääsee lääkkeiden laillisiin jakelukanaviin. Tätä pyritään estämään Suomessa ja ulkomailla. Silti Suomessakin on törmätty siihen, että väärennettyä lääkettä on löytynyt laillisesta jakeluketjusta. Viranomaisten tietojen mukaan potilaille ei ole aiheutunut haittaa väärennöksistä.

Euroopan unioni pyrkii estämään väärennösten pääsyä lailliseen lääkejakeluketjuun. Lääkkeiden laillisen jakeluketjun muodostavat lääketehtaat, lääketukkukaupat ja apteekit. Niillä on Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean myöntämä toimilupa, ja ne kuuluvat muun muassa viranomaisten tarkastusten piiriin.

Lääkevarmennusjärjestelmä parantaa potilasturvallisuutta

EU:n direktiiviin perustuva helmikuussa 2019 käyttöön otettava koko Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä parantaa entisestään lääkkeiden potilasturvallisuutta. Järjestelmän tarkoituksena on estää lääkeväärennösten päätyminen laillisten jakelukanavien kautta kuluttajille ja se kattaa koko lääkejakeluketjun lääkkeen valmistajasta tukkuliikkeeseen ja apteekkiin asti. 

Järjestelmän myötä lääkepakkaukset varustetaan turvamerkinnöillä, jotka mahdollistavat pakkauksen tunnistamisen koko jakeluketjussa. Lääkepakkauksien turvamerkinnät paljastavat myös sen, jos pakkausta on matkan varrella peukaloitu. Lääkkeiden kulkua seuraa Euroopan laajuinen tietokanta.

Lisätietoa järjestelmästä löytyy Suomen Lääkevarmennus Oy:n verkkosivuilta.

 

Väärennösten ehkäisemiseksi tehdään työtä myös lukuisilla muilla kansainvälisillä foorumeilla.