Kokemuksia PIF Stars -ohjelmasta

PIF Stars -ohjelmaan on osallistunut vuosien varrella kymmeniä lääketeollisuudesta kiinnostuneita.

Katariina Veijula, PIF Stars -alumni vuodelta 2019:

"Osallistuin PIF Stars -ohjelmaan syksyllä 2019. Olin juuri edelliskesänä valmistunut Tampereen yliopistosta bioteknologian tutkinto-ohjelmasta, joten PIF Stars tuli minulle hyvään saumaan. Olin jo pitkään opinnoissani ajatellut, että lääketeollisuus vaikuttaa monipuoliselta ja kiehtovalta, eikä esimerkiksi ala tutkimuksen parissa yliopistolla tuntunut omalta. Olin kuitenkin aika pihalla, että mitä lääketeollisuus oikeastaan pitää edes sisällään ja mitä siellä voisin tehdä omalla tutkinnollani. Olin opiskellut bioteknologiaa ja sivuaineena kauppatieteitä, ja olin toivonut, että saisin jotenkin tulevassa työssä yhdistettyä sekä tieteellisen taustan että kiinnostuksen kaupallisuuteen.

Heti ohjelman alettua olin aivan fiiliksissä! Kiersimme monessa lääkealan yrityksessä, tapasimme todella inspiroivia tyyppejä ja oma PIF-joukkommekin oli aivan mahtava. Olin itsekseni stressannut valmistumiseni jälkeen, että miten saisin itseni lääkealalle sisään ja mitä ylipäänsä haluaisin tehdä. PIF-porukassa tutustuessani muihin huomasin, että muutkin painivat samojen ajatusten kanssa. Lisämausteen toi se, että olimme kaikki todella eri opiskelualoilta: lääkealalle voi työllistyä hyvin erilaisista taustoista.

PIF Stars -ohjelmaan kannattaa ehdottomasti hakea, jos miettii lääketeollisuutta mahdollisena omana tulevaisuuden alana. Sain itse todella paljon inspiraatiota sille, mihin suuntaan mahdollisesti haluan lääketeollisuudessa mennä. PIF Stars -ohjelmassa on mahdollista luoda kontakteja alan ihmisiin ja bongata niitä mahdollisia työtehtäviä, jotka itseäkin voisivat kiinnostaa. On helpompi lähestyä omia unelmiaan, kun saa jotain ideoita siitä, miten niitä voi lähteä tavoittelemaan.

Nykyään työskentelen Rochella asiakasrajapinnassa tuotespesialistin roolissa neurologisten lääkkeiden parissa. Aloitin tehtävässäni helmikuun alussa. Olen innoissani uudesta työstäni ja se on aivan älyttömän mielenkiintoista! Koronan vuoksi työ on nyt etätyötä, mutta odotan innolla tilanteen helpottumista ja arjen normalisoitumista. Tähän työhön päädyin ihan työpaikkahakemuksen kautta, eli näin ilmoituksen Rochelta ja hain paikkaa. Kannattaa siis pitää silmät auki työilmoitusten suhteen ja hakea rohkeasti, vaikka ei paljon kokemusta olisikaan!

Haluaisin vielä kaikille lääketeollisuuteen haluaville opiskelijoille ja vastavalmistuneille korostaa oman innokkuuden ja sinnikkyyden osuutta työpaikan saamisessa ja alalle pääsyssä. Itse valmistumiseni jälkeen laittelin todella paljon hakemuksia enkä lannistunut siitä, vaikka ei heti tärpännyt ja saanut sitä ”unelmaduunia”. Itse asiassa jo viime syksynä ennen Rochelle tuloa työllistyin silmälääkeyritys Santenille määräaikaiseen assistentin tehtävään regulaatiopuolelle. Tiesin jo heti alkuun, että regulaatiopuoli ei ole se suurin intohimoni luonnontiedetaustani vuoksi, mutta halusin päästä lääketeollisuuteen, joten tartuin tähän tilaisuuteen. Sain työstä hyvää kokemusta lääketeollisuudesta, mikä varmasti oli apuna nykyiseen paikkaan hakiessa. Eli ei kannata alkuun olla turhan nirso, kunhan pääsee alalle sisään ja siitä voi poikia sitten vaikka mitä!"

 

Mari Pesonen, PIF Stars -alumni vuodelta 2019:

”Kuulin PIF Stars -ohjelmasta yliopistolla ohjaavalta opettajalta ja päätin hakea mukaan. Ohjelmassa mukana olleiden opiskelijoiden kesken oli mahtava yhteishenki ja lääkeyrityksistä jäi mieleen lämmin vastaanotto ja hyvä fiilis.

PIF Stars on ainutlaatuinen tilaisuus päästä tutustumaan lääketeollisuuden alaan ja hahmottamaan, mitä työtehtäviä ja mahdollisuuksia alalta löytyy. Itse yllätyin siitä, miten monessa eri funktiossa ihmiset työskentelevät. Itse työskentelen Boehringer Ingelheimilla medical managerina. Ohjelmasta oli suoraa hyötyä työllistymisessä. 

Kannattaa ehdottomasti hakea mukaan, tässähän ei voi kuin voittaa!”

 

Natalia Acosta Leinonen, PIF Stars -alumni vuodelta 2018: 

”Hain PIF Stars -ohjelmaan mukaan vuonna 2018, kun suoritin neurotieteen maisteriopintoja Helsingin yliopistossa. Huhtikuussa sain kuulla, että olen päässyt mukaan, ja olin tosi iloinen siitä! 

PIF Stars oli aivan erinomainen kokemus! Parasta, mitä ohjelma on antanut, on toki työpaikka lääketeollisuudessa. Mahtavaa oli se, että pääsimme kurkistamaan moneen eri lääkefirmaan ja heidän arkeensa, käymään toimistoilla ja tutustumaan moneen eri ihmiseen. 

PIF Stars -ohjelmassa oli mukana itseni kanssa samanlaisessa elämäntilanteessa olevia ja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä eri puolilta Suomea. Yhdessä oli helppo lähestyä alan asiantuntijoita, kun tilanteessa oli monta kohtalotoveria. 

PIF Stars mahdollistaa sen, että pääsee näkemään lääketeollisuuden toimintaympäristöä läheltä ja kuulemaan, mitä omalla tutkinnolla voi lääketeollisuudessa tehdä etenkin luonnontieteilijänä. Yliopistolla usein puhutaan, että valmistumisen jälkeen voit työllistyä ”asiantuntijatehtäviin”. Sehän ei kerro yhtään mitään. Nyt pääset nykäisemään hihasta ihmisiä, jotka ovat näissä asiantuntijatehtävissä, ja samalla konkretisoituu, mitä valmistumisen jälkeen voisi työkseen tehdä. 

Aloitin maaliskuussa 2020 Rochella, ja sitä ennen ehdin työskennellä Orionilla. Toimin nyt customer partnerina, ja lähes koko ajan olen ollut etätoimistolla koronaviruspandemian takia, enkä ole vielä päässyt tekemään asiakastyötä. Toki alkuperehdytys ja omaan terapia-alueeseen tutustuminen on onnistunut hyvin etänäkin. 

Kannustan hakemaan rohkeasti mukaan! PIF Stars on loistava mahdollisuus verkostoitua ja ehkä myös päästä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Itsensä haastamisen taito on työelämässä tärkeää, ja PIF Starsissa sitäkin pääsee opettelemaan.”